OraNoua.ro
Publicat în 2 noiembrie 2016, 16:17 / 296 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Consiliul Concurenței a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA

Bogdan Chirițoiu: Consiliul Concurenței a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA

Consiliul Concurenței a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de șase luni, pentru a ajuta piața să se stabilizeze, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unei conferințe pe teme de profil.

„Avem o nouă legislație aprobată prin ordonanță de urgență, care este aflată în dezbatere în Parlament și care preia unele recomandări ale noastre. Cred că este o legislație bună. Mai sunt o serie de recomandări care vor fi preluate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară — n.r.) în legislația secundară sau vor fi introduse în lege pe parcursul parlamentar al ordonanței”, a arătat Chirițoiu.

El a explicat faptul că existența acestei legislații și a unui reglementator mai puternic a determinat Consiliul Concurenței să avizeze plafonarea tarifelor RCA.

„Tocmai pentru că avem, pe de o parte, un reglementator care aplică regulile mai strict decât o făcea reglementatorul anterior și avem un nou cadru legal în vigoare, ni s-a părut justificată propunerea Guvernului de a interveni pe o perioadă limitată în piață pentru a ajuta piața să se stabilizeze și să evite anumite excese. De aceea, am avizat proiectul de Hotărâre de Guvern care să plafoneze pentru o perioadă de șase luni tarifele la RCA”, a arătat președintele Concurenței.

În urmă cu două săptămâni, ASF a anunțat, într-un comunicat, că transportatorii ar putea plăti o primă RCA de maximum 7.534 de leipentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone în timp ce pentru autovehiculele de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prima maximă va fi de 6.600 lei.

În cazul persoanelor fizice, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, al cărui posesor are vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, tariful de primă maxim este de 610 lei.

Tarifele maxime stabilite de ASF, potrivit legii, vor fi transmise Ministerului Finanțelor Publice, care le va supune aprobării Guvernului.

„Tarifele de primă RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, în urma unui proces de consultare publică, iar calculele respectă atât prevederile OUG 54/2016, cât și practicile actuariale general acceptate în industria asigurărilor”, precizează instituția.

Potrivit ASF, formula de calcul cuprinde frecvența daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflația daunelor și încărcarea de siguranță, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziție și administrare, fixe și variabile, precum și încărcarea de Bonus/Malus (15%) și cota de profit (1%).

Cheltuielile de achiziție și administrare ale societăților de asigurare cuprind o cotă de 25%, în care intră contribuțiile asigurătorilor la fondurile de garantare și compensare a daunelor (FGA, Fondul pentru victimele străzii, Fondul Carte verde) de 8%, cheltuielile cu rețelele de distribuție și/sau intermediarii din piață (brokeri) — 10%, costul de capital de circa 2% și cheltuieli proprii variabile (5%). La aceasta se adaugă o cotă fixă de cheltuieli administrative cu salarii, chirii etc., în sumă de 70 lei per unitate de expunere, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, se precizează în documentul remis de ASF.

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe