OraNoua.ro
Publicat în 29 noiembrie 2017, 19:46 / 273 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Consiliul Concurenței nu este instrument de control al prețurilor

Bogdan Chirițoiu: Consiliul Concurenței nu este instrument de control al prețurilor

Preşedintele Consiliului Concurenţei a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler. Evenimentul a avut loc la relativ scurt timp după ce ministrul Agriculturii și alte voci din PSD l-au acuzat pe Bogda Chirițoiu fie că dă explicații împotriva țării (referitoare la creșterea unor prețuri), fie că ar fi un reprezentant al așa-numitului stat paralel. Progresele economice și consolidarea piețelor pot fi doar victorii de moment, dacă nu se lucrează la menținerea lor, afirmă, la RFI, președintele Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu explică faptul că instituția pe care o conduce nu are atribuții de reglementare și prevenție și răspunde criticilor colorate venite din mediul politic afirmând că este… doar un funcționar cenușiu:

Bogdan Chirițoiu: Economia românească are o dinamică bună. A recuperat din decalajele față de Uniunea Europeană. Avem o creștere economică puternică, piețele sunt funcționale. Și cred că avem instituții consolidate, dar nimic nu este câștigat etern. Faptul că lucrurile sunt la un moment dat bune, nu înseamnă că ele nu se pot strica. Nicio victorie nu este permanentă. Trebuie să avem grijă să menținem și piețele funcționale și instituțiile puternice.

Reporter: Prin natura activității sale, o instituție precum Consiliul Concurenței, poate fi catalogată, în funcție de anumite interese politice sau de arhitectura unui partid aflat la guvernare, drept o instituție care lucrează împotriva țării, de pildă?

B.C: Este dreptul la opinie. Oricine are dreptul la părerea sa. Inclusiv politicienii au dreptul la părerile lor. Important de spus este că Consiliul Concureței este o instituție consolidată. Are deja 20 de ani de activitate. Se bazează pe o legislație europeană. Funcționează într-un angrenaj european. Este foarte asemănător cu instituțiile similare din alte state ale Uniunii. Cred că este o instituție respectată în România, care a avut rezultate.

Rep: Tocmai pentru că aduceți în discuție și alte state europene, i s-a reproșat Consiliului că termină o investigație în doi ani. Ministrul Agriculturii a făcut recent acest reproș printre altele. Cum arată acest termen de doi ani comparativ cu ce se întâmplă la nivel european?

B.C: Este media la nivelul Uniunii Europene. Sunt sancțiuni foarte severe, sume foarte mari. Ca să ajungi să dai amenzi atât de mari trebuie să îți documentezi foarte bine cazul și să le dai drept la apărare companiilor. Trebuie să ne asigurăm că avem dosare temeinice. Partea bună, în România, este că de trei ani nu am mai pierdut  niciun caz la Înalta Curte. Nu facem lucrurile foarte repede, dar le facem temeinic. Consiliul Concurenței nu este un instrument de control al prețurilor. Ce facem noi este să identificăm încălcări de lege, care s-au petrecut deja, le investigăm și le sancționăm. Nu suntem un instrument de reglementare, de prevenție. Dacă vrem rezultate foarte rapide, efecte în piață foarte rapide, să împiedicăm să crească niște prețuri, Consiliul nu este un instrument adecvat pentru o astfel de misiune.

Rep: Ați răspuns parțial criticilor aduse de Ministrul Agriculturii spunând că sunteți un funcționar cenușiu al statului. Ce v-a făcut să faceți această afirmație?

B.C: Asta este realitatea. Sunt un bărbat de vârstă medie, umblu în costume de culoare închisă. Cred că mă potrivesc pe acest model de înalt funcționar. Suntem niște birocrați. Sunt mai cenușiu. Nu suntem niște persoane atât de colorate cum sunt de multe ori politicienii.

Rep: Privind acum în urmă, este posibil ca explicația dumneavoastră referitoare la creștera prețurilor la ouă cauzată de deficitul bugetar să fi fost, totuși, ușor grăbită, simplistă?

B.C: A permis amestecarea a două planuri. Cred că ceea ce am spus a fost destul de clar, dar ideile au fost amestecate undeva. Am spus că creșterea de prețuri pe care o vedem la sfârșitul lunii octombrie, de 3% față de anul anterior, nu ne îngrijorează pe noi, Consiliul Concurenței. Nu o vedem ca o disfuncționalitate a pieței, ci se explică prin evoluții macroeconomice, prin efectul cumulat al acestor deficite, bugetar, comercial și al deprecierii cursului. Însă, creșterea mult mai mare, nu de 3% cum este pe ansamblul alimentelor, ci de 50% în cazul ouălelor, nu poate fi explicată doar prin fenomenele macroeconomice, ci sunt niște grupuri specifice legate de prețul ouălelor. Inclusiv poate să fie și un comportament incorect, ilegal al unor actori economici.

Rep: Pentru că este atât de mediatizată această creștere a prețurilor la ouă, ANPC deschide la rându-i o investigație, Consiliul Concurenței dă semne că se implică. Până la urmă, care este instituția care are, în primul rând, atribuțiile de verificare?

B.C: Fiecare pe zona lui. ANPC are grijă de modul în care sunt informați consumatorii. Noi trebuie să ne asigurăm să nu fie înțelegeri ilegale între participanții la piață. Ministerul Agriculturii este autoritatea de resort a statului pe zona de politică agricolă și de produse alimenatre. Toți avem bucata noastră de responsabilitate. Important este să colaborăm.

Rep: Sunt specialiști care susțin că majorarea indicelui ROBOR a fost și o consecință a intervenției Guvernului. Este o explicație tehnică prin retragerea masivă de lichiditate, acele dividende speciale. Mai aveți în plan o investigație asupra creșterii ROBOR?

B.C: Cred că BNR este mai bine poziționat decât noi să analizeze creșterea ROBOR. Cum am spus, noi avem analiza sectorului bancar. Dacă avem indicii de încălcare a legii o să acționăm. 

Rep: În februarie ați o investigație pe piața carburanților. În ce stadiu este?

B.C: Suntem la un raport interimar. Mai culegem date și în câteva luni o să venim cu raportul final.

Rep: Până la finele acestui an, Consiliul va prezenta rezultatele vreunei investigații majore?

B.C: Sunt programate zece investigații pentru a fi finalizate până la sfârșitul anului. Cele mai importante cazuri sunt presupusul cartel al firmelor de pază, presupusa trucare a licitațiilor pentru echipamente electrice, pentru contoare la distribuitorii de electricitate. Cred că acestea sunt cele mai importante.

Asculta AICI interviul integral:

http://www.rfi.ro/economie-99521-bogdan-chiritoiu-concurenta

Ultima ora:

ObservatorBogdan Chiriţoiu, despre prevenţie şi amenzi: Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, dar fără să ai şi o bâtă nu îi corectezi pe oameni

PoliticTanase Stamule: O grămadă de guguștiuci comentează pe Facebook despre faptul că a picat moțiunea

EconomieBogdan Chiriţoiu, despre prevenţie şi amenzi: Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, dar fără să ai şi o bâtă nu îi corectezi pe oameni

ExternAlexandru Grumaz: Marea Neagră, de la „lac rusesc“ la spaţiu de securitate al Europei

EvenimenteMarius Geanta, la Oncology Data Summit

CulturaIoan-Aurel Pop: Eminescu – valoarea absolută a culturii româneşti

SocialSever Voinescu: Ghidul Andrei Șerban

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe