Matei Bogdan
Publicat în 8 mai 2019, 10:41 / 165 elite & idei

Bogdan Chiriţoiu: Este firesc să ne adaptăm la noile tehnologii din sectorul transportului de persoane; susţinem crearea unui cadru legal

Bogdan Chiriţoiu: Este firesc să ne adaptăm la noile tehnologii din sectorul transportului de persoane; susţinem crearea unui cadru legal

Consiliul Concurenţei (CC) susţine crearea unui cadru legal pentru noile tehnologii din sectorul transportului de persoane şi a venit cu mai multe propuneri pentru ca taximetriştii şi nou-intraţii pe această piaţă să nu se elimine reciproc, se arată într-un răspuns al instituţiei, transmis la solicitarea AGERPRES.

Astfel, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu, susţine că, în general, există un grad satisfăcător de concurenţă şi preţuri reduse pentru consumatori în acest domeniu.

„Cum mereu este loc de îmbunătăţire, cred că mai sunt câteva aspecte din legislaţia din domeniu care trebuie ajustate. Am propus eliminarea obligaţiei de a aparţine unui dispecerat, cel puţin în localităţile mici, deoarece activitatea de dispecerizare este o activitate conexă a transportului taxi şi considerăm că trebuie să fie opţiunea taximetriştilor dacă sunt arondaţi sau nu unui dispecerat”, a arătat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, pentru a fi cât mai multă concurenţă, Consiliul susţine crearea unui cadru legal corespunzător noilor tehnologii, care să asigure reglementări cu efect echivalent transportului de persoane în regim de taxi, în special din punctul de vedere al siguranţei clienţilor, dar şi al achitării obligaţiilor fiscale către stat.

„Este firesc să încercăm să ne adaptăm la evoluţiile tehnologiei. Progresul tehnologic conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorilor, însă nu trebuie să conducă la eliminarea formelor care deja îşi desfăşoară activitatea. Trebuie să găsim soluţii astfel încât cei din piaţă să funcţioneze fără să se elimine reciproc. Am propus ca taximetriştii să utilizeze şi aplicaţiile de tip-ehailing (ex: Clever) pentru a prelua comenzile, chiar dacă taximetriştii aparţin sau nu unui dispecerat”, a adăugat preşedintele Concurenţei.

El a amintit că transportul de persoane în regim de taxi este unul dintre sectoarele în care CC s-a implicat de-a lungul timpului, atât din punctul de vedere al comportamentului jucătorilor din piaţă, cât şi al reglementărilor în domeniu.

„Am derulat o serie de investigaţii pe această piaţă, care s-au finalizat cu sancţiuni. De exemplu, am amendat opt companii active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi şi dispecerat din Bucureşti şi judeţul Ilfov cu aproximativ 500.000 de euro pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului. De asemenea, alte 36 de companii de taxi din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Râmnicu Vâlcea au fost sancţionate cu peste 400.000 de euro pentru constituirea unor carteluri în vederea fixării tarifului. Cele mai multe dintre companiile de taximetrie sancţionate de noi erau membre în Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Companiile au contestat, însă instanţa a menţinut decizia Autorităţii de concurenţă”, a mai spus Chiriţoiu.

Şi în prezent, instituţia are derulare o investigaţie privind o posibilă încălcare a Legii concurenţei de COTAR şi membrii acesteia, prin coordonarea comportamentului concurenţial pe piaţa serviciului de transport public de călători în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Pe 17 aprilie, COTAR a organizat un protest amplu în Capitală, sute de taxiuri fiind parcate în Piaţa Victoriei. Transportatorii au acuzat Guvernul că vrea să emită o Ordonanţă de Urgenţă care ar menţine pirateria în sector.

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat, cu acea ocazie, pentru AGERPRES, că „Guvernul creează un paradis fiscal pentru companiile de ridesharing, care sifonează bani în afara ţării”, iar în acest context unii şoferi de taxi iau în calcul să intre în greva foamei.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

PoliticLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

EconomieGraţian Mihăilescu: Topul localităților din România cu cele mai puternice economii

ExternOvidiu Nahoi: Covid-19 – Ce află vecinii din est de la propaganda pro-Kremlin

SocialGeorge Butunoiu: Ai facut ceva cu care te poti mandri in CV? Atunci nu o prezenta ca prostul!

EvenimenteCorina Murafa: Ashoka România a implinit 3 ani

CulturaIonuț Vulpescu: 100 de ani de la nașterea fostului Suveran Pontif, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea

EditorialVasile Pușcaș: Decidenții și științaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe