OraNoua.ro
Publicat în 10 iulie 2013, 19:42 / 174 elite & idei

Bogdan Chiritoiu: Lucram la un nou draft al Legii concurentei neloiale

Bogdan Chiritoiu: Lucram la un nou draft al Legii concurentei neloiale

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat, vineri, că instituţia de concurenţă lucrează la un nou proiect al legii concurenţei neloiale, care ar urma să fie finalizat în această vară.

‘În această vară, sper că vom termina un nou draft al legii concurenţei neloiale, pe care să-l adopte în toamnă Parlamentul. Vom încerca să împingem tot mai mult, în lege, aceste fapte de concurenţă neloială într-un spaţiu care nu afectează spaţiul public şi să fie îndreptate către mediere’, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă cu tema medierea şi protecţia consumatorilor, având ca subiect Legea 115/2012 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a identificat mai multe zone propice pentru activitatea Consiliului Concurenţei şi instituţia mediatorului.

‘O investigaţie făcută de Consiliu durează la noi doi ani. O firmă mică, dacă se plânge că a fost vătămată, şi mai durează şi procesul trei ani, firma poate să moară între timp. Dacă ajungem la o formulă ca aceşti oameni să-şi rezolve problemele între ei, este mai eficient. O a doua zonă, nedezvoltată în România, este să putem vedea despăgubiri pentru victimele comportamentului anticoncurenţial. Uniunea Europeană vrea să vadă că victimele unui comportament anticoncurenţial devin mai active, că aceste victimele dau în judecată cartelul care le-a prejudiciat. Pe măsură ce victimele la noi se vor obişnui să ceară daune, vor constata că e mai eficient să recurgă la mediere, decât să stea într-un proces ani de zile. O a treia zonă este cea a concurenţei neloiale care poate face obiectul medierii. Legea Concurenţei neloiale este o lege foarte veche şi greoaie. Nu văd nimic neloial ca o companie să dea unui angajat un salariu mai bun, sau un angajat să plece la o altă companie care îi oferă avantaje’, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Conferinţa se adresează consumatorilor şi mediatorilor, care trebuie să cunoască prevederile în materia protecţiei consumatorilor şi politica europeană în domeniu, având în vedere faptul că, în luna martie, a fost adoptată Directiva Parlamentului European şi a Consiliului privind soluţionarea alternativă a litigiilor în materie de consum şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 şi a Directivei 2009/22/CE (Directiva SAL în materie de consum).

Prin această directivă se urmăreşte ca ponderea procedurilor SAL sau ADR (soluţionare alternativă a litigiilor) să fie egală la nivelul statelor membre UE, iar actorii implicaţi în domeniul comercial (consumatorii şi comercianţii) să cunoască aceste proceduri. AGERPRES /(AS-autor: George Andrei, editor: Mariana Nica)

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe