Adriana
Publicat în 21 august 2013, 18:52 / 157 elite & idei

Bogdan Chiritoiu: Primele oferte cu preturi nediferentiate intre retele ar putea aparea anul acesta

Bogdan Chiritoiu: Primele oferte cu preturi nediferentiate intre retele ar putea aparea anul acesta

Diferentele mari intre tarifele pentru apelurile in propria retea si cele in afara retelei sunt o metoda prin care operatorii de telecomunicatii penalizeaza clientii care folosesc serviciile altei companii si prin care impiedica dezvoltarea competitorilor, a declarat pentru Wall-Street.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei (CC).

nstitutia a inceput in 2011 o investigatie, din oficiu, cu privire la o posibila discriminare in ceea ce priveste tarifele pentru apelurile in propria retea a operatorilor si in cele catre alte retele.
“Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva. Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor, care vor plati tarife mai mari si poate afecta mediul concurential din acest domeniu prin limitarea dezvoltarii retelelor mai mici, mentinerea artificiala a cotelor pe piata de retail, afectarea migrarii utilizatorilor catre alte retele”, scrie in raportul Consiliului Concurentei.
Pentru a elimina posibilele probleme anticoncurentiale, cei patru operatori investigati- Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS- au propus CC sa lanseze oferte care sa contine tarife nediferentiate pentru apelurile intra si extra retea.
CC vrea sa ia o decizie pana la finalul lui septembrie

Cei interesati pot vedea propunerile celor patru companii pe site-ul CC si pot aduce observatii operatorilor pana la 30 august.
“Daca anumiti agenti economici vor solicita acest lucru, termenul s-ar putea prelungi cu inca 15 zile. Deci in maximum o luna se va termina perioada de consultare. Ulterior, daca nu vor exista observatii foarte importante fata de angajamentele companiilor, acestea vor fi acceptate in forma actuala. Insa, in cazul in care vor exista sugestii importante, acestea vor fi trimise catre operatori pentru a-si modifica propunerile. Noi estimam ca pana la finalul lui septembrie vom lua o decizie legata de angajamentele companiilor”, a explicat seful CC pentru Wall-Street.ro.
Chiritoiu a adaugat ca, astfel, pana la finalul anului ar putea aparea primele oferte cu tarife nediferentiate intre retele.

http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/152656/bogdan-chiritoiu-consiliul-concurentei-primele-oferte-cu-preturi-nediferentiate-intre-retele-2013.html

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe