Adriana
Publicat în 8 octombrie 2013, 15:59 / 177 elite & idei

Bogdan Chiriţoiu: Vom analiza dosarul GFR cât se poate de repede

Bogdan Chiriţoiu: Vom analiza dosarul GFR cât se poate de repede

Guvernul a decis să prelungească termenul pentru privatizarea companiei feroviare CFR Marfă până la mijlocul lunii decembrie, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor.
„Având în vedere obligaţia cumpărătorului de a notifica prompt, după semnarea contractului de vânzare – cumpărare de acţiuni, Consiliul Concurenţei şi/sau alte autorităţi de concurenţă competente cu privire la tranzacţie, conform prevederilor Legii nr. 21/1996, dacă finalizarea nu a avut loc până la data de 20 decembrie 2013, contractul se desfiinţează de plin drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei”, se arată în textul proiectului.
Hotărârea de Guvern iniţială, intrată în vigoare la 14 august, preciza că, dacă finalizarea procesului nu are loc într-o perioadă de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare, contractul de privatizare se desfiinţează de plin drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei. Astfel, noua Hotărâre de Guvern decalează de la 13 octombrie la 20 decembrie 2013 termenul până la care GFR, companie controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, ar trebui să achite întreaga sumă pentru privatizarea companiei de stat CFR Marfă. În urmă cu două săptămâni, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurenţei, însă notificarea nu era completă, întrucât lipseau anexele la contractul de privatizare. Între timp, GFR a depus anexele la începutul săptămânii trecute.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, ne-a declarat, ieri, că instituţia se va concentra în perioada următoare pe acest caz, pentru a finaliza cât mai repede evaluarea dosarului depus de Grup Feroviar Român.
Domnia sa a precizat: „Vom încerca să analizăm cât mai repede acest dosar, însă depinde foarte mult şi de cooperarea cu firma câştigătoare a contractului de privatizare a CFR Marfă. Ne dorim cu toţii o privatizare cu succes la CFR Marfă, după insuccesul de la Oltchim, Cupru Min, Poşta Română şi alte companii de stat”.
CFR Marfă se află în plin proces de privatizare, ultimul pas care a fost făcut spre vânzarea pachetului de 51% din acţiunile sale fiind plata a circa 20 de milioane de euro – 10% din preţul adjudecat – de către Grup Feroviar Român într-un cont escrow deschis la Banca Transilvania. Prima parte a sumei de aproximativ 200 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro, a fost achitată în momentul depunerii garanţiei. Restul sumei va fi plătită de GFR, care face parte din Grupul Grampet, după ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul pentru această tranzacţie, stabilind dacă, prin preluarea CFR Marfă de către GFR, va fi creată o concentrare economică.
Fiind desemnat câştigător al pachetului majoritar de acţiuni de la CFR Marfă, GFR şi-a asumat, pe lângă preţul stabilit, şi investiţii de circa 200 milioane euro.
Potrivit reprezentanţilor GFR, finanţarea contului escrow a fost asigurată din surse proprii ale companiei şi din fonduri obţinute de la un consorţiu de bănci format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe