OraNoua.ro
Publicat în 27 mai 2015, 18:09 / 443 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Vrem să modificăm Legea concurenței pentru a stimula firmele să-și recunoască abaterile în domeniu

Bogdan Chirițoiu: Vrem să modificăm Legea concurenței pentru a stimula firmele să-și recunoască abaterile în domeniu

Intenționăm să modificăm, în acest an, Legea principală a concurenței, nr. 21/1996, pentru a stimula firmele să-și recunoască abaterile în domeniu, astfel încât investigațiile demarate de autorități să fie scurtate și simplificate, a declarat joi Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, cu ocazia celei de-a II-a ediții a Conferinței ‘Mediul de afaceri, sub lupa Consiliului Concurenței’.

‘În acest an, trebuie să modificăm Legea principală a concurenței, nr. 21/1996. Din punctul meu de vedere, nu cred că are nevoie de modificări fundamentale, deoarece este în pas cu ceea ce se întâmplă în restul lumii. Cred însă că e necesară o modificare pe zona în care cei care au încălcat legea să vină să-și recunoască faptele, pentru a scurta și simplifica astfel investigațiile demarate de autorități. În acest moment, avem la dispoziție două proceduri de acțiune. În primul rând este vorba de instrumentul paneuropean numit clemență, prin care firmele care recunosc că au greșit pot beneficia de amendă zero sau de reducerea substanțială a amenzii. Condiția este însă ca aceste firme să vină cu dovezi prin care autoritățile vor fi ajutate să sancționeze alte societăți. Al doilea instrument se referă la recunoașterea faptelor comise la sfârșitul investigației, prin care amenda este redusă cu 20-30%’, a spus Bogdan Chirițoiu.

Potrivit acestuia, în România denunțul în domeniul concurenței neloiale nu este atât de popular precum în statele din vestul Europei.

‘Instrumentul clemenței nu e foarte popular în România și în țările din estul Europei, spre deosebire de statele din vest, unde denunțul în domeniul concurenței neloiale este mai popular. Noi am dori să existe o recunoaștere timpurie a faptelor de concurență neloială, în acest mod evitând munca de ani de zile a organelor de anchetă. Trebuie să vedem cum putem integra în sistemul nostru legal mecanismul recunoașterii timpurii a acestei categorii de fapte. Concret, este necesar să gradăm recompensele oferite firmelor, astfel încât clemența să fie cea mai atrăgătoare pentru firme, urmată de recunoașterea timpurie și recunoașterea la finalul investigației’, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a precizat, totodată, că ar dori ca încălcările legii să fie sesizate și de persoanele fizice, nu doar de firme.

‘În demersurile noastre am vrea să folosim și informațiile de la persoanele fizice, nu doar de la firmele care au aflat de încălcări ale legii. În orice caz, clemența rămâne principalul instrument de eradicare a cartelurilor în Europa de Vest’, a subliniat Bogdan Chirițoiu.

Ultima ora:

ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României

EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei

SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”

EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality

EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10

CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe