Adriana
Publicat în 15 martie 2017, 15:24 / 134 elite & idei

Bogdan Drăgoi: Piaţa de capital nu trebuie să stea cu mâna întinsă la stat

Bogdan Drăgoi: Piaţa de capital nu trebuie să stea cu mâna întinsă la stat
+ Observator

Piaţa de capital românească nu trebuie să se bazeze exclusiv pe listările companiilor de stat, ci trebuie să acorde o atenţie mult mai mare companiilor private, este de părere Bogdan Drăgoi, preşedinte şi director general al SIF Banat Crişana.
„Se vorbeşte despre nevoia ca statul să vină să facă IPO-uri, dar, de fapt, marea nevoie sunt business-urile private, care trebuie identificate şi aduse pe bursă. Noi nu trebuie să stăm cu mâna întinsă la stat”, a declarat domnul Drăgoi, ieri, în cadrul unei conferinţe despre piaţa de capital.
Acesta a mai subliniat că, în timp ce statul a făcut listări într¬-un ritm lent, dar constant, din mediul privat, cu o singură excepţie, nu a apărut aproape nimic, în condiţiile în care, în România există companii private mari, din diferite sectoare, care pot fi listate.
În opinia sa, intrarea bursei noastre în categoria pieţelor emergente nu trebuie privită ca un obiectiv în sine, existând astfel pericolul unei dezvoltări nesustenabile.
„S-au folosit foarte multe resurse în ultimii ani, concentrându-ne pe un set de criterii ce au fost impuse de agenţiile de rating (…) fapt ce ne-a făcut să ne îndepărtăm de la ceea ce ar fi trebuit să facem în piaţa locală: să fim o piaţă cu adâncime, cu oportunităţi reale şi lichiditate”, a declarat Bogdan Drăgoi.
În opinia sa, riscăm să ajungem să bifăm criteriile necesare pentru accederea la statutul de piaţă emergentă, fără însă a avea o viziune pe termen lung, aceea de dezvoltare a pieţei, dincolo de acest moment.
De asemenea, domnia sa a mai arătat că fondurile de pensii primesc bani noi în fiecare an, pe care nu au unde să-i investească pe plan local, fiind astfel obligate să-i plaseze în exterior. În opinia sa, acest lucru nu se va schimba nici după accederea pieţei de capital româneşti în categoria celor emergente, din cauza paletei mici de opţiuni existente, în acest moment, în piaţa autohtonă. Domnul Drăgoi mai susţine că fără o infuzie de firme private, se va ajunge în situaţia în care, în piaţă vor intra foarte mulţi bani, ce nu vor putea fi plasaţi decât pe puţini emitenţi. Prin urmare, din cauza lipsei de diversitate, există riscul supraevaluării activelor, a precizat domnia sa.
http://www.bursa.ro/bogdan-dragoi-sif1-piata-de-capital-nu-trebuie-sa-stea-cu-mana-intinsa-la-stat-319098&s=piata_de_capital&articol=319098.html

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe