Adriana
Publicat în 29 martie 2017, 16:39 / 117 elite & idei

Bogdan Drăgoi propune lansarea „Programului Prima Listare”

Bogdan Drăgoi propune lansarea „Programului Prima Listare”
+ Observator

Viitorul SIF-urilor merge mână în mână cu dezvoltarea pieţei de capital, consideră Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF1 Banat Crişana, care a propus conducerii Bursei de Valori Bucureşti lansarea unui program similar cu „Prima Casă”, ca soluţie pentru impulsionarea listării companiilor private.
Domnia sa a precizat că societăţile private invocă două motive pentru care nu vor să se listeze – financiare şi psihologice.
Bogdan Drăgoi a explicat: „Costurile de brokeraj şi consultanţă juridică, pentru companiile mici şi mijlocii, societăţi care ne dorim să reprezinte grosul bursei, sunt undeva între 1,2% – 1,5% din valorea IPO-ului. Astfel, doar costurile de brokeraj sunt undeva între 15.000 şi 20.000 de euro. La acestea, se adaugă şi alte costuri, precum cele cu auditul, de promovare sau cu resurse umane suplimentare”.
Din perspectiva impedimentului psihologic, preşedintele SIF Banat Crişana a subliniat că societăţile trebuie să se obişnuiască cu transparentizarea managementului şi cu faptul că, probabil, vor avea acţionari „activişti”.
Propunerea lui Bogdan Drăgoi vizează lansarea programului „Prima Listare”, prin care BVB să ofere subvenţionarea costurilor de intermediere a listărilor, costuri ce pot fi recuperate, ulterior, din alte taxe, de exemplu pe tranzacţionare.
În opinia preşedintelui SIF1, sunt de lăudat progresele recente ale BVB şi faptul că agenţia FTSE a pus piaţa noastră de capital în monitorizare în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă. Totuşi, domnia sa atrage atenţia că obiectivul real este de a crea o piaţă lichidă şi nu acela de a bifa nişte criterii: „Mi-e teamă că vom avea o piaţă emergentă, în care am bifat criteriile, fără a avea o gândire pe termen mediu şi lung. Scopul nostru era dezvoltarea Bursei”.
Potrivit domniei sale, fondurile de investiţii şi SIF-urile au o problemă, atunci când vor să plaseze fonduri în piaţa noastră: „Fondurile de pensii primesc sume noi în fiecare an – aproximativ 3 miliarde de lei anual. 70% se duc în titlurile de stat, iar 30% – aproximativ un miliard de lei -trebuie investiţi în ceva. Sunt discuţii foarte multe în zona fondurilor de pensii, care spun că nu au în ce să investească. Managerii de fond spun că dacă nu au în ce să îi investească, îi vor plasa afară”.
Potrivit domniei sale, cei mai mulţi investitori de la noi sunt de tipul „buy&hold”: „Pun următoarea întrebare: Ce facem când ajungem la statutul de piaţă emergentă? Riscul este următorul: dacă nu avem către ce să direcţionăm banii, atunci supraevaluăm activele şi intrăm într-o altă problemă”.
Domnul Drăgoi este de părere că discountul dintre preţ şi activul net este un reper greşit de evaluare a SIF-urilor, atât timp cât piaţa pe care funcţioneză nu se dezvoltă.
http://www.bursa.ro/conferinta-viitorul-bursier-al-sif-urilor-si-fp-pentru-impulsionarea-listarilor-private-bogdan-dr…&s=piata_de_capital&articol=320045.html

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe