OraNoua.ro
Publicat în 22 februarie 2012, 12:34 / 574 elite & idei

Bogdan Drăgoi: ţinta de deficit bugetar pentru 2012 de 1,9% din PIB. România a susținut la Consiliul Ecofin consolidarea fiscală la nivelul zonei euro

Bogdan Drăgoi: ţinta de deficit bugetar pentru 2012 de 1,9% din PIB. România a susținut la Consiliul Ecofin consolidarea fiscală la nivelul zonei euro

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a menţionat că “obiectivul privind intensificarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale ne va permite să fim mai flexibili în ceea ce priveşte cheltuielile cu investiţiile, în timp ce rămânem stricţi pe ţinta de deficit bugetar pentru 2012 de 1,9% din PIB”.

Pentru Guvernul pe care îl conduc, combaterea evaziunii fiscale este un obiectiv de siguranţă naţională şi de reformă administrativă, a subliniat astăzi primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu, în cadrul întâlnirii de lucru din cadrul Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

Şeful Executivului a cerut continuarea fermă a acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale, cu accent asupra contrabandei cu alcool şi cu produse vegetale. „Avem la dispoziţie două surse importante pentru creşterea veniturilor bugetare şi a produsului intern brut: accesarea şi gestionarea eficientă a fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale. Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Vă cer ca, în termen de 60 de zile, acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB. Aveţi sprijinul meu necondiţionat pentru aplicarea măsurilor necesare obţinerii acestui rezultat”, a afirmat primul-ministru.

Romania a sustinut la Consiliul Ecofin consolidarea fiscala la nivelul zonei euro

Romania sustine necesitatea adoptarii de masuri pentru intarirea coordonarii economice si a consolidarii fiscale la nivelul zonei euro, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Pozitia Romaniei a fost prezentata de ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi, la reuniunea Consiliului Ecofin, care a avut loc marti la Bruxelles.

Ministrii de Finante au discutat rezultatele reuniunii Eurogrup din 20 februarie, in special cu referire la rezultatele agreate privind programul cu Grecia. De asemenea, ministrii de Finante francez si german au prezentat propunerea celor doua state referitoare la cartea verde privind convergenta fiscala intre Franta si Germania.

Au fost discutate si agreate, la nivelul Consiliului, propunerile Comisiei privind guvernanta economica pentru zona Euro, respectiv regulamentul privind stabilirea unor prevederi comune pentru monitorizarea si evaluarea proiectelor de buget si asigurarea corectiei deficitului excesiv al statelor membre din zona euro si regulamentul privind intarirea supravegherii economice si bugetare a statelor membre care au intampinat sau risca sa se confrunte cu dificultati serioase in ceea ce priveste propria stabilitate financiara in zona euro.

De asemenea, a fost prezentat, in fata ministrilor de Finante UE, raportul Comisiei Europene privind mecanismul de alerta, publicat in data de 14 febuarie 2012.

Raportul marcheaza primul pas in implementarea noii proceduri de supraveghere pentru prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice.

FMI: Am avut discutii foarte bune cu Bogdan Dragoi

In alta ordine de idei, intalnirea dintre reprezentantul FMI in Romania,Jeffrey Franks si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a fost una „conform programului”.

„Am avut discutii foarte bune cu noul ministru al Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat, miercuri dimineata, seful Misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, la finalul intalnirii cu oficialul roman.

Vizita la Bucuresti a reprezentantilor Fondului, care va avea loc la invitatia premierului Ungureanu, este „o practica obisnuita”, derulata in tarile cu care exista un acord incheiat si in care a avut loc o schimbare a Guvernului, a declarat reprezentantul FMI in Romania.

Cu toate ca asteptarile romanilor de la noul Guvern sunt mari, cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu nu a prezentat nicio schimbare pana in acest moment. Este posibil ca acest lucru sa se intample dupa intalnirea cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI), pe care premierul a convocat-o pentru zilele de 21 si 22 februarie.

Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afecta



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe