Adriana
Publicat în 10 aprilie 2012, 14:47 / 168 elite & idei

Bogdan Dragoi: Vom reorganiza Fiscul cu ajutorul Bancii Mondiale

Bogdan Dragoi: Vom reorganiza Fiscul cu ajutorul Bancii Mondiale

Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF) se va organiza cu ajutorul Băncii Mondiale (BM), organizare care va cuprinde optimizarea numărului de administraţii fiscale, dar şi a întregului sistemul IT.  Declaraţiile lui Drăgoi vin contextul în care Sorin Blejnar, şeful ANAF, mai are la dispoziţie doar câteva zile pentru a creşte gradul încasărilor bugetare cu 2 miliarde de euro. Din suma cerută de premierul Ungureanu, Blejnar a reuşit să colecteze până acum doar jumătate.

„Vom avea o expertiză de la Banca Mondială, care va face o analiză de ansamblu a structurii de colectare şi va veni cu propuneri atât pe structură, cât şi pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile şi birocraţia. Va avea un efect pe termen mediu şi nu imediat (…) Scopul final va fi şi optimizarea numărului de adminsitraţii fiscale”, a declarat ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, pentru Mediafax.

Acesta a mai precizat că reorganizarea ANAF va fi una dintre principalele condiţionalităţi ale unui acordului de împrumut de tip preventiv cu Banca Mondială, în valoare de un miliard de euro.

„Urmărim nu doar a creşte de colectare, ci şi scădearea birocraţiei şi îmbunătăţirea relaţiei control-contribuabil”, a spus Drăgoi. În plus, programul va urmări şi creşterea flexibilizării colectării, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, având ca rezultat limitarea interacţiunii „faţă în faţă” între contribuabil şi instituţia colectare.

Banca Mondială a derulat un program similar în Bulgaria, unde a fost un succes. Drăgoi nu a precizat dacă şi în România vor exista firme private de colectare a arieratelor la buget aşa cum s-a decis în Bulgaria, argumentând că o astfel de decizie se va pune în discuţie abia după ce va fi gata analiza Băncii Mondiale.

Blejnar nu a strâns banii ceruţi de premier

Premierul Ungureanu i-a cerut lui Sorin Blejnar, şeful ANAF, ca, în 60 de zile, acţiunile de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, să aducă venituri la buget de 1,5% din PIB.  Adică de 2 miliarde de euro. Termenul expiră pe 17 aprilie, iar Blejnar nu a reuşit să obţină până acum o săptămână decât un plus de un miliard de euro, jumătate din suma pe care premierul Ungureanu i-a ceut-o.  Cifrele au fost comunicate chiar de şeful ANAF în cadrul unei emisiunii TV.

În structura ANAF, pe lângă aparatul propriu, funcţionează 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi circa 220 de administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor din Bucureşti. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor. ANAF a fost restructurată în vara trecută. Atunci au fost disponibilizaţi 1.716 de angajaţi şi 141 de administraţii fiscale au fost desfiinţate în urma restructurării, însă activitatea nu a fost eficientizată.

 Articol publicat pe www.jurnalul.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe