Adriana
Publicat în 10 aprilie 2012, 14:47 / 217 elite & idei

Bogdan Dragoi: Vom reorganiza Fiscul cu ajutorul Bancii Mondiale

Bogdan Dragoi: Vom reorganiza Fiscul cu ajutorul Bancii Mondiale

Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF) se va organiza cu ajutorul Băncii Mondiale (BM), organizare care va cuprinde optimizarea numărului de administraţii fiscale, dar şi a întregului sistemul IT.  Declaraţiile lui Drăgoi vin contextul în care Sorin Blejnar, şeful ANAF, mai are la dispoziţie doar câteva zile pentru a creşte gradul încasărilor bugetare cu 2 miliarde de euro. Din suma cerută de premierul Ungureanu, Blejnar a reuşit să colecteze până acum doar jumătate.

„Vom avea o expertiză de la Banca Mondială, care va face o analiză de ansamblu a structurii de colectare şi va veni cu propuneri atât pe structură, cât şi pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile şi birocraţia. Va avea un efect pe termen mediu şi nu imediat (…) Scopul final va fi şi optimizarea numărului de adminsitraţii fiscale”, a declarat ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, pentru Mediafax.

Acesta a mai precizat că reorganizarea ANAF va fi una dintre principalele condiţionalităţi ale unui acordului de împrumut de tip preventiv cu Banca Mondială, în valoare de un miliard de euro.

„Urmărim nu doar a creşte de colectare, ci şi scădearea birocraţiei şi îmbunătăţirea relaţiei control-contribuabil”, a spus Drăgoi. În plus, programul va urmări şi creşterea flexibilizării colectării, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, având ca rezultat limitarea interacţiunii „faţă în faţă” între contribuabil şi instituţia colectare.

Banca Mondială a derulat un program similar în Bulgaria, unde a fost un succes. Drăgoi nu a precizat dacă şi în România vor exista firme private de colectare a arieratelor la buget aşa cum s-a decis în Bulgaria, argumentând că o astfel de decizie se va pune în discuţie abia după ce va fi gata analiza Băncii Mondiale.

Blejnar nu a strâns banii ceruţi de premier

Premierul Ungureanu i-a cerut lui Sorin Blejnar, şeful ANAF, ca, în 60 de zile, acţiunile de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, să aducă venituri la buget de 1,5% din PIB.  Adică de 2 miliarde de euro. Termenul expiră pe 17 aprilie, iar Blejnar nu a reuşit să obţină până acum o săptămână decât un plus de un miliard de euro, jumătate din suma pe care premierul Ungureanu i-a ceut-o.  Cifrele au fost comunicate chiar de şeful ANAF în cadrul unei emisiunii TV.

În structura ANAF, pe lângă aparatul propriu, funcţionează 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi circa 220 de administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor din Bucureşti. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor. ANAF a fost restructurată în vara trecută. Atunci au fost disponibilizaţi 1.716 de angajaţi şi 141 de administraţii fiscale au fost desfiinţate în urma restructurării, însă activitatea nu a fost eficientizată.

 Articol publicat pe www.jurnalul.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe