OraNoua.ro
Publicat în 8 august 2012, 18:58 / 450 elite & idei

Bogdan Naumovici: Cum se ridică Forţa Nouă – discuţie FP România

Bogdan Naumovici: Cum se ridică Forţa Nouă – discuţie FP România

Pentru o schimbare în bine a administrării ţării, apăsaţi tasta F9 – recomandă Bogdan Naumovici, vocea din spoturile care promovează o mişcare politică a clasei mijlocii „auto-reprezentate”.  – apărut în FP România nr. 29 (iulie/ august 2012)

 

Cum se văd din interiorul unui asemenea demers, şansele apariţiei şi impunerii unor noi partide?

Şansele sunt întotdeuna nule dacă nu încerci. Există o nevoie limpede a românilor de a fi reprezentaţi de clasa politică, iar acestei nevoi nu îi răspunde niciun partid. Noi ne propunem să răspundem dorinţei de reprezentare a clasei de mijloc din România, cea care duce ţara asta în spate, cea care plăteşte impozitele din care se îngraşă clasa politică. Dacă oamenii din clasa de mijloc, fie ei mici antreprenori sau angajaţii lor, angajaţii multinaţionalelor, oamenii cu profesii liberale, dar şi micii fermieri, doctorii sau profesorii – care aparţin şi ei de drept clasei de mijloc, chiar dacă veniturile lor nu sunt pe măsura meritelor – îşi pun o vreme în paranteză vieţile profesionale, dar şi sila faţă de politică, noi îi chemăm să se auto-reprezinte. Piedici sunt destule, cât timp legile electorale sunt făcute ca să prezerve status-quo-ul, să asigure numai actualelor partide politice un loc la masa unde se împart bugetele, singurul lucru care le interesează.

Care sunt cele mai mari piedici la înfiinţarea unui partid?

Ai nevoie de 25.000 de semnături, din peste jumătate din judeţele ţării, iar asta încă este fezabil, însă apoi intri în caruselul justiţiei din România, care  poate amâna cu un an sau mai mult decizia judecătorească de înfiinţare a partidului. Partidele care s-au înfiinţat în ultima vreme aud că au ţinut secret numărul de semnături şi au depus cererile de înregistrare pe la judecatorii obscure din provincie, fără să sufle o vorbă, de teama contestaţiilor pe bandă din partea partidelor „mari”. Aud că în Anglia este nevoie de 3 oameni ca sa înfiinţezi un partid – la noi îţi trebuie 25.000. O iniţiativă legislativă din partea cetăţenilor are nevoie de 100.000 de semnăuri, cu CNP cu tot, pe când orice parlamentar, ales cu o medie de sub 30.000 de voturi, are drept de iniţiativă legislativă. Regulile nu încurajează deloc participarea cetăţenilor la viaţa publică, însă ca să le schimbi trebuie mai întâi să câştigi jocul cu regulile actuale. Cu cât mai repede ajungem în arenă, cu atât mai bine.

Câţi dintre simpatizanţii pe care îi aveţi în jur vor să fie doar simpli membri de partid?

Pe site-ul www.fortanoua.ro se face această distincţie limpede. Te poţi alătura Forţei Noi, sau poţi opta pentru implicare activă, caz în care îţi poţi trimite CV-ul către Forţa Nouă. Niciun partid nu cred că ar trebui să înceapă cu membrii sau cu simpatizanţii, ci cu candidaţii şi membrii activi. Noi chemăm clasa de mijloc la auto-reprezentare şi credem în puterea şi competenţa ei, de aceea nici nu îi chemăm să urmeze un lider sau un grup restrâns de iniţiatori, ci să vină în jurul unor principii, să se implice, să candideze. Sigur că unii vor dori să fie „simpli” membri, însă vor avea mult mai multă putere de decizie decât în orice partid existent. Credem în transparenţă, credem în meritocraţie, credem în democraţie, aşa cum puteţi citi pe site, la capitolul „Cele 9 principii ale F9”.

De unde candidaţi capabili şi credibili?

Eu, personal, ştiu o mulţime de oameni din mediul privat, dar şi doctori sau profesori, care ar face o treabă infinit mai bună decât actualii politicieni. În primul rând pentru că ar porni cu bună-credinţă pe drumul acesta, iar în al doilea, pentru că au dovedit capacitate organizatorică, iniţiativă, leadership, viziune, într-un mediu aproape ostil. Dacă aşa, cu clasa politică împotriva lor, s-au descurcat minunat, vă închipuiţi ce treabă bună ar face dacă toate locomotivele ar trage în acelaşi sens?

Există deja o competiţie pentru profesionişti între noile mişcări politice?

Competiţia pentru profesionişti există, însă din motive foarte diferite. Actualele partide vor să se cauţioneze, să îşi mai spele din imaginea pătată, cu ajutorul unor profesionişti fie naivi, fie interesaţi. Forţa Nouă nu îi caută pe cei care vor să profite de o eventuala funcţie politică, ci pe ceilalţi, pe cei care au realizat că nu se poate îmbunătăţi viaţa noastră, a tuturor, fără implicare în politică, oricât de greu ne-ar veni să intrăm în mediul acesta destul de toxic şi de poluant în acest moment.

Este o calitate să nu mai fi fost în partide?

Da, cred că este o calitate să nu fi făcut parte din eşaloanele superioare ale actualelor partide. Măcar pentru faptul că asta îţi dă şansa să nu fi văzut îndeaproape cum se corupe în politică, cum se deturnează fonduri, cum se prevalează politicienii de funcţia lor pentru a favoriza afacerile clientelei. Poate că dacă intri „virgin” în politică vei face lucrurile aşa cum le-ai făcut până acum, în domeniul tău: corect, cu bună-credinţă, performant.

Credeţi că sunt foarte puţini membrii actualei clase mijlocii care votează împăcaţi, chiar cointeresaţi, cu actuala clasă politică?

Da, cred că sunt puţini. Dacă ne uităm puţin pe componenta participanţilor la vot, vom vedea un mare dezechilibru în favoarea mediului rural şi a vârstelor mai înaintate. Clasa de mijloc, în marea ei majoritate, nu mai merge la vot, pentru că s-a săturat să voteze răul cel mai mic şi să nu se schimbe, de fapt, mai nimic. Şi atunci, Forţa Noua vine şi le spune: „Fiţi voi înşivă binele care merită votat! Implicaţi-vă! Candidaţi!”

Vizaţi un „electorat de dreapta”? – există aşa ceva în România?

Stânga şi dreapta au fost foarte abuzate, ca etichete, în politica românească. PSD se laudă că pe vremea lui Năstase a făcut cele mai multe privatizări, iar PNL se mândrea că în guvernarea Tăriceanu a mărit pensiile. Ce să mai înţelegi din stânga şi dreapta?! Văd acum recentele declaraţii ale lui Mihai Răzvan Ungureanu, care vrea să lanseze o initiaţivă de dreapta. Nu spune că ar vrea să rezolve vreo problemă a românilor, nu spune că ar vrea să reprezinte vreun anume electorat, ci se uită tot de sus în jos şi vede o oportunitate de speculat: PDL e în derivă, PNL va sta în USL până la alegeri, iar USL este mai degrabă asimilat PSD-ului, şi atunci zice că rămâne nişte electorat de dreapta care nu are cu cine vota şi se înghesuie să le speculeze votul. Deci, din nou, o abordare exact ca a partidelor existente, speculativă, o şmecherie, nu un demers onest, menit să îmbunătăţească viaţa cuiva, mă rog, a altcuiva decât a lui MRU şi a unor degrabă schimbători de uniformă de la PDL. Personal, cred că o ţară săracă nu poate ieşi din aceasta stare decât cu măsuri economice de dreapta, însă nu eticheta mă interesează, ci măsurile şi efectele lor asupra cetăţenilor.

Puţină ideologie, apropo de principiile puse pe site. Ce servicii sunteţi de acord să vă presteze statul, în schimbul acoperirii cheltuielilor de funcţionare? Ce nivel al taxării vi se pare necesar şi suficient?

Cred că toate aceste întrebări vor fi dezbătute în momentul în care vom fi suficienţi pentru a crea partidul. Acum, tot ce vă pot oferi este părerea comună a celor câţiva iniţiatori, aşa cum este ea rezumată în „Cele 9 priorităţi F9 pentru dezvoltarea României”. Personal, probabil că sunt cel mai radical în acest sens dintre iniţiatori, mie mi-ar plăcea ca statul să îmi furnizeze numai servicille pe care nu mi le pot îndeplini singur, adică justiţia, ordinea publică şi apărarea ţării. Nivelul de taxare ar fi calculat pornind de la dimensionarea acestor servicii şi de la cheltuielile necesare pentru a le avea, nu de la cât ar fi “corect” (mereu m-am întrebat, în viziunea cui?!) să plătească din venitul lor cetăţenii. Am credinţa fermă că cetăţenii ştiu mai bine ce să facă cu banii lor decât statul, că doar reducând „coşul nimănui”, adică bugetul de stat, putem reduce corupţia, că statul trebuie să fie angajatul nostru şi nu stăpânul care să decidă câţi bani ne mai rămân în buzunar din propria noastră muncă.

Credeţi că statul trebuie să mai investească în economie? – chiar în întreprinderi productive?

Cred că statul nu trebuie să aibă activităţi economice. Este nu numai cel mai prost administrator, dar este şi cel mai puţin dispus să ia măsurile economice normale atunci când companiile de stat nu funcţionează sau nu sunt rentabile, producând dezechilibre nefireşti pe piaţă, concurenţe neloiale. Acum două luni, statul a iertat SNCFR de datorii de un miliard de euro. Adică îi plătim noi. Pe care contribuabil privat îl iartă statul de datorii?! Un stat bogat nu este cel cu bugetul de stat cel mai mare, ci cu cetăţenii cei mai bogaţi. Dar, încă o dată, toate aceste lucruri vor fi discutate, complet transparent, în adunările viitoare ale Forţei Noi. Deocamdată nu vă pot da decât o părere personală.

Dincolo de principii, ce politici clare doriţi să impuneţi?

Este mult prea devreme să vorbim de politici, de vreun program de guvernare. Trebuie mai întâi să vedem câţi oameni din clasa de mijloc se vor implica, vor face pasul înainte către auto-reprezentare, iar apoi, împreună cu ei, vom defini şi politicile. În linii generale, dar limpezi, politicile sunt sugerate de “Cele 9 priorităţi pentru dezvoltarea României”: de la depolitizarea imediată a învăţământului şi sănătăţii la reforma curiculară şi finanţarea elevului, nu a şcolii. De la depolitizarea justiţiei la deductibilitatea asigurărilor private de sănătate, de la politici de stimulare a IMM-urilor la rescrierea Codului Fiscal. Nu ne grăbim cu enunţarea politicilor, mai întâi trebuie să demonstrăm că suntem oameni serioşi, care fac ceea ce spun. Daca citeşti site-urile actualelor partide politice, vezi acolo un compendiu de bune intenţii, însă de la vorbă la faptă este un drum lung, pe care nici măcar nu au pornit. Noi vrem să convingem întâi oamenii de buna noastră credinţă, de determinarea noastră de a schimba lucrurile în România. Nu de idei bune ducem lipsa în România, ci de oameni care să le şi ducă la îndeplinire. – PM

forţa grupului

Cei care vor candida sub sigla F9 ar avea măcar reuşita lui Nicuşor Dan dacă ar candida ca independenţi? Cred că reuşita indiscutabilă a lui Nicuşor Dan a fost să demonstreze că există o dorinţă de schimbare serioasă. Dar cred că ar fi scos un scor mult mai bun dacă nu ar fi fost singur, dacă ar mai fi avut şase „locoteneţi” la sectoare şi câteva sute de „soldaţi” pe listele de consilieri, care şi-ar fi mobilizat familiile, prietenii, colegii, pe toţi cei care i-ar fi cunoscut şi i-ar fi votat pentru că ar fi crezut în ei şi în independenţa lor faţă de actualul sistem politic. Regulile jocului, deocamdată, favorizează iniţiativele de grup, nu pe cele individuale.

greu de evitat

Dacă nu obţineţi Puterea, cum mai schimbaţi sistemul, cum mai serviţi clasa reprezentată?

Orice partid îşi propune, prin “fişa postului”, să câştige alegerile şi să ia puterea. Iar nemulţumirea şi dezamagirea sunt destul de mari. Mai trebuie doar să convigem că F9 este alternativa onestă şi potrivită. Sigur ca luăm în calcul şi varianta în care nu se va întâmpla lucrul ăsta de la primele alegeri. Însă, orice drum, oricât de lung, începe cu primul pas. O intrare în parlament, cu oricâţi parlamentari, ne-ar conferi o tribună de unde să ne facem auziţi, de unde soluţiile clasei de mijloc ar deveni propuneri legislative. În plus, cred că singurul grup de parlamentari şi deştepţi şi corecţi ar fi foarte greu de evitat, de la atenţia publică si televiziuni până la guvernare. Nu ne gândim la nicio alianţă, e mult prea devreme, iar noi ne înfiinţăm ca o alternativă la actualele partide politice, venită dinspre clasa de mijloc. Doreşte clasa de mijloc să se alieze cu vreun partid politic actual? Mă tem că nu.

fără nume

Eventualele CV-uri trimise par să ajungă într-o cutie neagră. De ce nu defilaţi cu niciun nume? Ce temeri au iniţiatorii?

Sunt mai multe motive pentru care nu cred că e bine să scoatem cele câteva nume ale iniţiatorilor în faţă. Primul şi cel mai important derivă din însăşi raţiunea de a fi a Forţei Noi: o chemare la auto-reprezentare politică adresată clasei de mijloc. Clasa de mijloc s-a obişnuit, în perpetuul său război cu clasa politică, să stea pe propriile picioare. Clasa de mijloc nu este o turmă care să se încoloneze în spatele unui cioban, oricât de luminat ar fi. Noi nu chemăm membrii clasei de mijloc să îl urmeze pe Naumovici, să o voteze pe Aneta Bogdan sau sa îl asculte pe Viorel Pascale. Eu cred foarte tare într-o acţiune ca la “ţară-ţară, vrem ostaşi!”, umăr lângă umăr. Naumovici sau Aneta nu sunt decât egali cu cei care se vor hotarî să se implice, să facă pasul în faţă. Al doilea motiv este obiceiul partidelor politice de a nu dialoga pe principii sau soluţii propuse, ci de a ataca persoane. Am văzut-o pe pielea mea în iarnă, când am pornit Împreună 2012. Nimeni nu a comentat nimic despre ce îşi propunea 2012, însă mulţi m-au atacat, ca la comandă, pentru că, în viaţa mea profesională, am făcut campania de promovare a proiectului Roşia Montană. De aceea, vom scoate în faţă nume doar când vor fi suficiente pentru a nu putea fi defaimate şi calomniate cu uşurinţă. Al treilea motiv este că eu sunt sigur că liderii se vor alege de la sine, odată ce vom fi suficienţi membri ai clasei de mjloc activi. Este ilogic să cred că iniţiatorii vor fi automat şi lideri, doar pentru că s-au mişcat mai devreme. Deci, pe scurt, nu este vorba de teamă, nu este vorba de ruşine sau de sfioşenie, este vorba de principii.

cutia neagră

Ce se întâmplă cu CV-urile primite? Cine le prelucrează, după ce criterii şi cu ce finalitate?

CV-urile pe care le primim sunt văzute în primul rând de doi specialişti în HR pe care îi avem, urmează convorbiri telefonice cu cei care se înscriu, pentru a vedea modul în care doresc să se implice, apoi întâlniri faţă în faţă cu iniţiatorii. Unii doresc să înfiinţeze filiale locale, alţii au tot soiul de resurse pe care doresc să le pună la dispoziţie, alţii vor să vadă ce aşteptăm noi de la ei. Este mersul firesc al oricărei organizaţii la început de drum.

forme şi fonduri

Ce acţiuni de marketing, comunicare publică puneţi în scenă?

Deocamdată ne-am lansat online şi în alte câteva medii electronice, inclusiv video screenurile din Capitală. Spoturile noastre pot fi văzute pe YouTube şi au circulat destul de mult pe Facebook şi pe mail. Va urma, cu siguranţă, o lansare offline, cu conferinţă de presă şi tot ce mai trebuie. Restul, pentru motive evidente, am dori să rămână surprize.

Cum atrageţi fonduri? Vizaţi participarea la alegeri în multe locuri din ţară?

Visul meu este să fim primul partid care să trăiscă din contribuţia membrilor săi, pentru că este singurul partid care îşi propune să reprezinte şi să servească o clasă socială din România.

argou

Potrivit „dicţionarului urban”, F9 nu conotează foarte corect politic…

Am văzut şi noi dicţionarul urban englez, iar dintre toate conotaţiile lui F9 de acolo, aş alege două: „to move on, to get over something”, care vorbeşte întâmplător, dar cum nu se poate mai potrivit, despre dorinţa noastră de a trece de această fază încremenită în proiect a politicii româneşti – iar a doua este cea de „reject”, care cred că vorbeşte de la sine.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe