OraNoua.ro
Publicat în 2 aprilie 2014, 17:48 / 182 elite & idei

Bogdan Olteanu: Dezvoltarea profesională va trebui să se axeze pe capacitatea personală de a face ceea ce calculatorul nu poate

Bogdan Olteanu: Dezvoltarea profesională va trebui să se axeze pe capacitatea personală de a face ceea ce calculatorul nu poate

Elementul fundamental în ceea ce privește dezvoltarea profesională va trebui să se bazeze pe capacitatea personală a fiecărui individ de a lua decizii, de a se adapta, de a face ceea ce automatul nu face, având în vedere că vom trăi profesional într-o lume a dronelor și a calculatoarelor, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, într-o conferință dedicată dezvoltării profesionale pe termen lung.

„Dacă ne uităm ce se gândește în economiile performante și ce se face acolo, vedem că vom trăi profesional într-o lume a automatelor, nu a automatelor de gândire, ci a celor de acțiune, a dronelor și a calculatoarelor. Perioada de muncă a unei cariere se va lungi, așa încât cam toți trebuie să ne gândim în ce măsură și ce ar trebui să facem pentru a fi utili, performanți și necesari peste zece ani. Potrivit studiilor care urmăresc aceste evoluții, elementul fundamental este capacitatea personală de a lua decizii, capacitatea de a te adapta, capacitatea de a face ceea ce automatul nu face”, a explicat Olteanu.

În opinia sa, cel puțin în România, sistemul educațional nu este pregătit să facă față acestor provocări.

„Am mult mai mari speranțe și ar trebui să avem mult mai mari așteptări de la calificarea profesională ulterioară finalizării educației formale și aici rolul conducătorilor de resurse umane este esențial. Capacitatea lor de a ne învăța să devenim mai adaptabili la provocările profesionale ale următoarelor decenii este esențială”, a explicat viceguvernatorul BNR.

Potrivit lui Bogdan Olteanu, discuțiile despre leadership nu mai trebuie să vizeze doar conducerile marilor instituții, ci ar trebui să ajungă în structurile de funcționare ale unei entități, pentru a dezvolta leadership-ul la acel nivel.

El a mai spus că Banca Națională este prima instituție publică din România care și-a reașezat complet politica de resurse umane, punând-o pe baze de evaluare individuală, de performanță și nu pe bază de structuri.

Oficialul BNR a participat, joi, la conferința ‘Cracking the Leadership Code 2030 — How to lead your organization today and in the future’, organizată de Hay Group.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe