OraNoua.ro
Publicat în 28 mai 2014, 18:57 / 174 elite & idei

Bookfest: Peste 300 evenimente, 200 edituri participante, 1.000.000 de volume. Polonia, țară invitată

Bookfest: Peste 300 evenimente, 200 edituri participante, 1.000.000 de volume. Polonia, țară invitată
+ Evenimente • + Observator

Cea de-a IX ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2014, care se va desfășura între 28 mai și 1 iunie la Romexpo, va reuni peste 300 de evenimente propuse de cele 200 de edituri participante, care le vor oferi cititorilor peste 1.000.000 de volume, a anunțat marți președintele Asociației Editorilor din România, Grigore Arsene, într-o conferință de presă desfășurată la Librăria Bastilia.

„Vor fi prezenți cu toții la Bookfest — de la creator, la autor, trecând prin editor și distribuitor. Publicul poate să vadă cum se produce o carte”, a spus Arsene, care și-a exprimat satisfacția că în ciuda dispariției unor edituri, numărul celor care au apărut a fost mai mare.

El a menționat că la ediția actuală a încercat să reducă din costurile participării la Salon a editurilor.

Nume mari ale culturii române își dau întâlnire și în acest an cu publicul, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Oana Pellea, George Banu, Aurora Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocârlie, Ileana Mălăncioiu, Bedros Horasangian, Marta Petreu, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Daniel Cristea Enache, Gabriel Chifu, Andrei Cornea fiind doar câteva dintre personalitățile prezente la această ediție.

Printre noutățile prezentate la Bookfest se numără două noi volume apărute la Humanitas, semnate de Lucian Boia: „Primul Război Mondial” și „Dosarele secrete ale agentului Anton: Petru Comarnescu în arhivele Securității” (volum editat de autor).

Tot pentru pasionații de istorie, Neagu Djuvara lansează o ediție ilustrată din „Civilizații și tipare istorice” iar Vladimir Tismăneanu va fi prezent cu o reeditare a volumului său de referință „Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc”.

De asemenea, la Editura RAO va fi lansat volumul de analiză „7 teme fundamentale pentru România”, cu un cuvânt înainte de George Cristian Maior.

lansare-bf-7

Mircea Cărtărescu va lansa o ediție de colecție „Orbitor” iar Radu Paraschivescu va bucura publicul cititor cu o nouă colecție de perle — „Muște pe parbrizul vieții” (Editura Humanitas).

Pasionații de teatru pot răsfoi noul volum al lui George Banu „Monologurile neîmplinirii” (Editura Polirom), dar și prima colecție de scrieri ale marelui teoretician polonez al artelor spectacolului, Jerzy Grotowski, care va apărea la Editura Nemira, cu un cuvânt înainte de George Banu.

Tot la Editura Nemira va apărea și antologia Emil Brumaru „111 cele mai frumoase poezii”, criticul literar Alex. Ștefănescu va lansa la Editura All „Texte care n-au folosit la nimic” iar Ioan Bogdan Lefter își va prezenta volumul „Alți postmoderni” (Editura Paralela 45).

Un loc special în programul Bookfest îl vor ocupa copiii, nu numai pe 1 iunie, ci pe toată perioada evenimentului, aceștia având un spațiu special amenajat unde vor putea participa la ateliere, lecturi și evenimente special gândite pentru ei.

Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Nemira, Paralela 45, RAO, Vellant au pregătit prima ediție Bookfest Junior, adică patru zile de lansări de carte pentru copii și adolescenți, întâlniri cu autori, ateliere de desenat și de teatru.

„Ideea de a avea un târg paralel dedicat copiilor este un lucru foarte important și ne-am dori ca toți copii din București să fie acolo”, a subliniat Grigore Arsene.

Leszek Bialy, director adjunct al Institutului Polonez, a declarat că participarea Poloniei la Bookfest este o mare onoare, dat fiind că literatura țării sale este cunoscută publicului românesc, începând cu Sienkiewicz și până la scriitorii contemporani.

„Participarea Poloniei ca țară invitată la Bookfest 2014 este cu siguranță cel mai important proiect al Institutului Polonez din acest an și unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Institutul Polonez din București. Suntem mândri că le putem prezenta literatura polonă cititorilor români în cadrul unei manifestări de amploarea Bookfest”, a declarat Leszek Bialy.

 

Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez a pregătit o serie de manifestări menite să promoveze literatura polonă și să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi, a spus Bialy.

El a anunțat că joi, de la ora 17,30, la Scena Agora, Curtea Veche Publishing va lansa volumul autobiografic „Visuri și secrete”, de Danuta Walesa, soția fostului lider legendar al „Solidarității” și președinte al Poloniei, Lech Walesa. Emil Hurezeanu va intra într-un fascinant dialog cu autoarea, alături de Piotr Adamowicz, Leszek Bialy și Ștefania Nalbant.

Polonia își va prezenta cele mai bune producții culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabilă specialitate poloneză, și până la activism social, vizitatorii putându-se întâlni cu nume precum Malgorzata Rejmer, autoarea reportajului „București. Praf și sânge”, Pawel Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri „Eram singur și fericit”, Janusz Leon Wisniewski, al cărui roman „Singurătate pe net”, tradus deja în numeroase limbi și ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România.

Dorota Maslowska, autoarea romanului postmodernist „Albă ca Zăpada și roșu bolșevic”, a cărui apariție a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller, va promova ediția română a acestei cărți și va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa „Între noi e totu’ bine” și va concerta împreună cu formația sa de electro-punk în clubul bucureștean „Eden”.

Poezia poloneză va fi reprezentată de Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind invitat și pentru a prezenta opera poetică a lui Tadeusz Rozewicz.

Irena Kozminska, activistă socială și inițiatoarea campaniei „Întreaga Polonie le citește copiilor”, care a avut un mare succes în promovarea lecturii în Polonia, va prezenta acest proiect iar Aleksandra Malecka, împreună cu publicul cititor, va încerca să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia și a crizei permanente de timp pentru citit.

Pe parcursul Bookfest vor avea loc proiecții de filme documentare despre câțiva dintre laureații polonezi ai premiului Nobel pentru literatură: Henryk Sienkiewicz (1905), Wladyslaw Reymont (1924), Czeslaw Milosz (1980) și Wislawa Szymborska (1996).

Majoritatea evenimentelor organizate de Institutul Polonez vor avea loc la Romexpo (la standul Poloniei, aflat în pavilionul C4, standurile unor edituri partenere ale Institutului și pe scena din pavilionul C4).

În perioada premergătoare Salonului, precum și pe întreaga durată a acestuia, în tot orașul se vor desfășura o serie de evenimente conexe Bookfest, precum proiecția unei serii de filme și ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și un joc urban („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziție de ilustrații pentru copii, intitulată „Faună, floră și pirați” („Literatura în ilustrație”, în colaborare cu Librăria Cărturești).

Participarea Poloniei ca țară invitată la Bookfest 2014 beneficiază de sprijinul Institutului Cărții de la Cracovia.

La conferință a fost prezent Janusz Leon Wisniewski, scriitor polonez invitat la Bookfest, și Piotr Marciszuk, președintele Federației Europene a Editorilor.

Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit, programul de vizitare fiind următorul: miercuri, 28 mai, joi, 29 mai și duminică, 1 iunie — 10,00-20,00, iar vineri, 30 mai și sâmbătă, 31 mai — 10,00-21,00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Institutului Polonez din București.

Proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe