Adriana
Publicat în 20 iunie 2018, 07:14 / 70 elite & idei

Călin Popescu Tăriceanu, critic la adresa Comisiei Europene

Călin Popescu Tăriceanu, critic la adresa Comisiei Europene
+ Observator

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere Comisiei Europene să explice de ce „a ignorat semnalele de alarmă ce i-au fost trimise cu privire la gravele abuzuri comise de unele instituţii şi persoane din sistemul judiciar”.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri la reuniunea de la Bucureşti a Asociaţiei Senatelor din Europa că în ultimii zece ani, românii au fost “martorii unor derapaje îngrijorătoare, de la protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, până la respectarea garanţiilor prevăzute de Constituţie, în numele obţinerii de rezultate cu orice preţ în lupta anticorupţie”.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre protocoalele secrete încheiate între SRI şi instituţii din justiţie. El cere Comisiei Europene să exprime un punct de vedere şi să explice de ce „a ignorat semnalele de alarmă ce i-au fost trimise cu privire la gravele abuzuri comise de unele instituţii şi persoane din sistemul judiciar”.

Liderul ALDE susţine că în rapoartele MCV din ultimii 11 ani, Comisia “s-a bizuit aproape exclusiv pe imaginea deformată care i-a fost furnizată de instituţiile de forţă ale statului şi pe percepţiile vehiculate în anumite medii de presă şi grupuri de presiune şi de interese”.

Preşedintele Senatului afirmă că tolerarea, inclusiv de către unii parteneri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupţiei în România a dus la promovarea imaginii ţării ca fiind una cu un nivel crescut de corupţie şi inducerea unei percepţii că România este condusă de „penali şi corupţi”.

La reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa se află între alţii preşedintele Consiliului Federal din Austria, preşedintele Senatului belgian, vicepreşedintele Consiliului Statelor din Elveţia şi preşedinţii Senatelor din Franţa, Italia, Olanda şi Polonia.

https://www.rfi.ro/politica-104041-calin-popescu-tariceanu-critic-comisie-europeana

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis, discurs la summit-ul Inițiativa celor Trei Mări

PoliticDaniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternOvidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaScriitorul Mircea Cărtărescu, la aniversare

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe