Adriana
Publicat în 25 aprilie 2018, 13:17 / 88 elite & idei

Călin Popescu Tăriceanu, la Conferința Președinților Parlamentelor Statelor UE: România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei

Călin Popescu Tăriceanu, la Conferința Președinților Parlamentelor Statelor UE: România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei
+ Observator

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat, în perioada 23-24 aprilie, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, desfăşurată la Tallinn, Republica Estonia, prilej cu care a afirmat că România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Senatului, transmis marţi AGERPRES, la această reuniune, la care au luat parte peste 40 de preşedinţi din parlamentele naţionale, precum şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, România a fost reprezentată de două delegaţii conduse de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

„În cadrul dezbaterilor, preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut o alocuţiune în care a subliniat că România participă activ, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivel executiv, la dezbaterea privind viitorul proiectului european, atât în cadrul discuţiilor în format UE27, dar şi în contacte bilaterale cu statele membre UE. România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei – politică, economică, socială – fără segregări între membrii săi, pe criterii regionale, politici economico-financiare şi sociale”, informează comunicatul.

În ceea ce priveşte exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE în 2019, preşedintele Senatului a afirmat că România va acţiona ca partener activ şi constructiv, promovând o abordare unitară. Preşedinţia României la Consiliul UE va urmări ca politicile Uniunii Europene să se raporteze în permanenţă la principiul solidarităţii, ca valoare comună a UE, subliniind importanţa reîntoarcerii la fundamentele construcţiei europene pentru a reclădi încrederea cetăţenilor.

Potrivit sursei citate, în marja reuniunii, Călin Popescu-Tăriceanu a avut întâlniri bilaterale cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, cu mareşalul Senatului Republicii Polonia, Stanislaw Karczewski, şi cu preşedintele Camerei superioare a Consiliului Naţional al Republicii Slovenia, Alojz Kovsca.

De asemenea, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României au semnat, împreună cu preşedinţii Parlamentului Finlandei şi Parlamentului Croaţiei, Declaraţia de cooperare a viitorului Trio prezidenţial al Consiliului UE. Aceasta cuprinde prevederi de substanţă cu privire la facilitarea cooperării, comunicării şi a schimburilor de bune practici atât la nivel politic, cât şi la nivelul administraţiilor parlamentelor din cadrul Trio-ului.

Conferinţa s-a axat pe doua subiecte principale: viitorul Uniunii Europene şi dimensiunea de securitate şi apărare a UE.

Preşedinţii parlamentelor au adoptat o serie de concluzii în cadrul dezbaterilor, printre care aceea că Uniunea Europeană a deţinut şi deţine un rol esenţial în promovarea şi menţinerea păcii, stabilităţii şi prosperităţii la nivelul întregului continent.

Participanţii au subliniat că Uniunea Europeană se confruntă cu anumite provocări, dar acest fapt creează oportunitatea de a adopta reforme necesare pentru reliefarea rolului pe care îl deţine UE în depăşirea acestora.

Referitor la următorul Cadru Financiar Multianual după 2020, preşedinţii Parlamentelor UE au exprimat încrederea că instituţiile europene vor înregistra suficiente progrese în viitoarele negocieri pentru a ajunge la un acord politic oportun. Preşedinţii au subliniat necesitatea ca noul Cadru Financiar să includă aspecte flexibile pentru a face faţă unor situaţii neprevăzute.

https://www.agerpres.ro/politica/2018/04/24/tariceanu-la-conferinta-presedintilor-parlamentelor-statelor-ue-romania-pledeaza-pentru-o-europa-unitara-in-toate-dimensiunile-ei–96399

 

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

PoliticKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

EconomieDaniel Dăianu: Principala problemă a României, dar şi a Europei Centrale şi de Est, ţine de riscul de depopulare şi faptul că cei mai buni oameni pleacă din ţările lor

ExternRadu Preda: Tehnologia minciunii

EvenimenteCristian Bușoi, organizator al evenimentului „UE 2019-2024: Cum putem sprijini eliminarea hepatitei virale, în conformitate cu strategia globală a OMS și SDGS ale ONU”

CulturaIonuţ Vulpescu: Domnul Goe la putere, de Ziua Culturii Naţionale

SocialMarian Staş: Dragă +PLUS,

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe