Matei Bogdan
Publicat în 17 aprilie 2019, 15:09 / 37 elite & idei

Cătălin Aramă: Numărul mic de servicii electronice plasează România pe ultimele locuri în Indexul digitalizării

Cătălin Aramă: Numărul mic de servicii electronice plasează România pe ultimele locuri în Indexul digitalizării

România se află pe ultimele locuri în Indexul digitalizării din cauza numărului mic de servicii electronice, altfel la nivel naţional există 11 milioane de utilizatori de Internet, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Cătălin Aramă, director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

„Discutând despre digitalizare pot spune că acesta e un proces cu sens unic. Avem, practic o viaţă digitală. Avem o componentă deja în viaţa noastră prezentă şi foarte pregnantă. Dacă ne referim la securitate cibernetică, din punctul nostru de vedere, echipamentele, sistemele informatice şi inovarea care pătrund în viaţa noastră vin evident şi cu vulnerabilităţi. Dacă avem grijă să tratăm aceste vulnerabilităţi, ele nu se pot transforma într-un pericol, care să ducă la incidente de securitate cibernetică. Procesul de digitalizare a făcut ca securitatea cibernetică să nu mai fie o componentă opţională. Investiţiile în zona de digitalizate, în educaţia digitală se întâmplă în toate statele. România se află pe ultimele locuri în Indexul digitalizării, dar asta se referă la numărul mic de servicii electronice. Deşi, în România există 11 milioane de utilizatori de Internet. Mai sunt paşi de făcut în simplificarea administrativă”, a spus Aramă.

Şeful CERT-RO a adăugat că securitatea cibernetică este o responsabilitate comună, iar raportarea unui incident informatic este foarte importantă.

„Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună, un cumul a ceea ce face fiecare sector pentru a proteja sistemele informatice. Procedurile şi oamenii vorbesc aceeaşi limbă în securitate cibernetică. Am început discuţiile cu toate sectoarele, inclusiv cu sectorul bancar. În clipa de faţă, discutăm cu o serie de bănci pentru a crea o platformă prin care să sharuiască informaţii despre incidentele la care sunt supuse. Oamenii au tendinţa să-şi reducă gradul de încredere în bănci când vine vorba despre incident cibernetic. Raportarea unui incident este foarte importantă. Anul acesta, aproape 87% dintre IP-urile implicate în diferite incidente de securitate cibernetică aparţin sistemelor vulnerabile, adică cu software neactualizat, nesecurizat, lucru care ne indică un nivel al educaţiei digitale nu suficient de matur, inclusiv al celor care operează astfel de sisteme”, a subliniat Cătălin Aramă.

Reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai mediului bancar şi IT&C participă, marţi, la conferinţa Digital Banking&Cybersecurity.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Foca: PatriotFest-Inovez pentru România. Prezentarea ediției 2019 la Cluj-Napoca

PoliticRemus Pricopie: Statul paralel nu există, este incapacitatea unor politicieni de a răspunde în fața unor acuzații, unele de ordin penal

EconomieThierry de Montbrial: «Sans redressement économique, l’influence de la France dans le monde continuera de diminuer»

ExternRemus Borza: Netanyahu – eternul premier

EvenimenteMarcel Foca: PatriotFest-Inovez pentru România. Prezentarea ediției 2019 la Cluj-Napoca

CulturaRadu Preda: Viitorul Bisericii

SocialMarian Staş: Reunificarea prin Educaţie. George Simion, MEP-2019!

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe