Adriana
Publicat în 18 iulie 2018, 06:33 / 216 elite & idei

Cătălin Avramescu: Circoteca

Cătălin Avramescu: Circoteca
+ Observator

Spectacolul era bizar. Omul era îmbrăcat într-o salopetă portocalie, murdară. Dădea senzaţia că este un gunoier care şi-a pierdut minţile. A aprins nişte făclii şi a început să se învârtă prin piaţa centrală a oraşului. Lumea a început să se adune. După care a luat un bidon mare din plastic şi a băut. Gaz. Da, aţi citit bine. A băut un lichid inflamabil şi a început să sufle peste torţe.
Probabil că în mintea lui afacerea avea sens. În realitate, întreaga scenă era penibilă. Omul nu avea nici pic de talent. Piaţa se umpluse de fum. Aprinsese câteva torţe pe care le lăsase pe caldarâm, la un metru de zidurile unui palat istoric.
Nu era singurul rătăcit care încerca să facă un ban cu un show chinuit. La douăzeci de metri mai încolo era o trupă întreagă. Se fâţâiau încoace şi încolo cu… nişte torţe aprinse. Mă aşteptam să facă nişte acrobaţii. Nimic. Pur şi simplu se plimbau cu ele prin faţa spectatorilor.
Altul ocupase câteva zeci de metri pătraţi cu o invenţie ciudată. Juca tenis cu o minge legată de asfalt. Încercai să admiri peisajul istoric şi îţi zbura o minge peste cap. Intuiesc că dorea să vândă sistemul. Iarăşi, efectul era jenant.
Cum se numeşte acest fel de reprezentaţie? Să îi spunem „circotecă”. Nu este un cuvânt pe care îl utilizez, motiv pentru care nici nu sunt foarte sigur ce înseamnă. Se referă, pe cât îmi pot da seama, la un spectacol pus în scenă de amatori nepricepuţi, însă obraznici. Iată de ce îl folosesc acum, acest cuvânt defect: pentru a trimite la o reprezentaţie încropită şi sfruntată.
Pentru că de circotecă avem, din păcate, parte non-stop. Luaţi cazul trecerii Codului Penal prin Parlament. Amendamente discutate în două secunde, de „jurişti” cu dosare penale. Opiniile profesioniştilor trimise direct la coşul de gunoi. Declaraţii de o impertinenţă fără margini.
Circotecă a devenit şi politica de „Apărare”. A căzut un MIG. Actualul ministru a sărit cu o declaraţie. „Toate avioanele militare sunt în stare perfectă de funcţionare!”… Mda… Poate că este o iluzie optică, dar tocmai am văzut, la ştiri, unul în flăcări…
Politica a devenit o circotecă unde evoluează amatori încă şi mai aberanţi decât omul care suflă gaz. A apărut un proiect de lege în Parlament care prevede ani grei de puşcărie pentru cei care promovează „idei anti-româ-neşti”. Chiar mă întrebam: când ajungem exact la retorica lui Nicolae Ceauşescu?
Dar până atunci, să observăm că autorii proiectului nu aderă nici măcar la principiile logicii elementare. Anti-românismul este definit aici ca „manifestări de ură” la adresa românilor şi… ne-românilor. Înseamnă că proiectul de lege ar fi trebuit să pedepsească, de fapt, „anti-românismul şi anti-ne-românismul”. Muzica! Dansul!
Vă mai spun una din aceeaşi categorie („Am o gură şi vorbesc/Pe duşmani îi risipesc”). Partidul infractorului Liviu Nicolae Dragnea a promis, în 2016, că face 876 de grădiniţe. Nu râdeţi, este cifra exactă, din programul de guvernare al PSD-ului. Ştiţi câte a făcut, după doi ani? Una. Este interesant să citim şi restul, poate înţelegem gradul de desprindere de realitate al „Grupului Teleorman”. Şcoli promise: 539. Realizate? 2 (două). Şcoli nou autorizate: 799. Efectiv? 3 (trei).
Dacă vă uitaţi prin piaţa publică, veţi vedea că a mai apărut o trupă. Face gălăgie să se adune curioşii. Vor să îl suspende pe Iohannis. Le-a venit ideea acum, când a plecat lumea în vacanţă (inclusiv parlamentarii lor). Unul dintre liderii conspiraţiei publice spune că este de acord, însă… şi-a luat deja bilete de vacanţă. De unde declară că luptă cu „statul paralel”.
După atâta efort, trebuie şi ceva bănuţi. Publicul este îndemnat să cotizeze. Problema este că banii sunt subtilizaţi. Zilele trecute, un ministru recunoştea, nonşalant, că s-ar putea să nu mai poată fi plătite salariile până la sfârşitul anului.
Situaţia finanţelor publice seamănă din ce în ce mai mult cu o farsă de proastă calitate. Autostrăzile, spre exemplu, au finanţarea la pământ. Acum Guvernul agită din nou spectrul „banilor chinezeşti”. Asta auzim de peste zece ani. I-am văzut şi eu cum i-aţi văzut şi dumneavoastră…
Gratuit, avem spectacol transmis în direct de la Târgu Neamţ, unde două bande de interlopi s-au bătut pe stradă. Un singur poliţist, stingher. Jandarmeria avea lucruri mai bune de făcut. De pildă să aresteze la Bucureşti un ziarist german care relatase despre vila lui „Daddy” din Alexandria.
Circotecă şi la Cupa Mondială de fotbal. Desfăşurat într-o ţară unde oponenţii lui Vladimir Putin sunt împuşcaţi în scările de bloc sau primesc, la micul-dejun, ceai cu poloniu radioactiv, campionatul acesta este cel mai neinspirat din 1930 încoace. Favoritele au jucat lamentabil. Outsiderii s-au făcut de râs. Nivelul este inexplicabil de scăzut. Aşa încât un oficial de prin România chiar a declarat: „Dacă eram şi noi acolo, am fi câştigat!”. Dar, desigur, România nu este acolo. Ce mai contează însă un detaliu minor?… Important este să se strângă lumea, vedem noi cum ne descurcăm.

 

http://www.bursa.ro/circoteca-349810&s=editorial&articol=349810.html

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe