Adriana
Publicat în 20 martie 2012, 13:33 / 681 elite & idei

Catalin Predoiu: Corupţia a devenit în România o activitate riscantă

Catalin Predoiu: Corupţia a devenit în România o activitate riscantă

Ministrul Justiției a evidențiat faptul că România are instituții specializate  de luptă împotriva corupției care sunt apreciate și de partenerii  europeni.
„Sunt deja mai bine de zece ani de când România dezvoltă politici anticorupţie şi a organizat instituţii specializate în combaterea  corupţiei. Este foarte adevărat iniţial mai mult formal dar treptat, în special  după intrarea în UE şi instituirea MCV, din ce în ce mai substanţial şi  accelerat. Avem deja instituţii pe care partenerii noştri europeni le consideră specializate şi cu un palmares track record pozitiv şi constant de mai bine de  4-5 ani de zile, mă refer la DNA şi mai recent la ANI”, a subliniat Cătălin  Predoiu.
Ministrul a mai subliniat faptul că rapoartele de ţară ale CE  „subliniază în mod constant faptul că România a menţinut politicile anticorupţie  la un nivel satisfăcător sau bun şi a menţinut stabilitatea acestor instituţii  astfel încât ele să-şi poată atinge scopul”.
Referitor la Eurobarometrul  din februarie, potrivit căruia 96% dintre români consideră corupția drept o  problemă gravă, Predoiu susține că studiul nu trebuie interpretat în sensul că „rezultatul combaterii corupţiei este nul”.
„Dimpotrivă, cred că această percepţie este sprijinită şi de eforturile pe care instituţiile anticorupţie  le-au făcut în ultimii ani şi rezultatele pe care le-au avut. Pe de altă parte,  aceste procente ne arată că cetăţenii sunt preocupaţii în cel mai înalt grad de  problema corupţiei şi de faptul că ei sunt conştienţi că ea nu este încă rezolvată. Ne mai arată faptul că avem de a face, poate, cu o problemă culturală”, a precizat Predoiu.
Ministrul Justiției a sugerat că autoritățile ar trebuie să reflecteze și la „abundenţa de reglementare şi, respectiv, la  dereglementare pentru că ea creează un context care cuplat cu o cultură a  încălcării legii poate conduce la menţinerea fenomenului de corupţie indiferent  câte rezultate ar avea instituţiile de combatere a corupţiei. Cu alte cuvinte  această problemă nu trebuie atacată dintr-un singur punct, exterior, din  perspectiva instituţiilor anticorupţie, ci trebuie atacată chiar din mijlocul  societăţii prin eforturi de a schimba această cultură a nerespectării legii  într-o cultură a respectării legii, dar legea la rândul ei trebuie să fie clară, predictibilă, stabilă, de calitate”.
Totodată, ministrul a apreciat că este „foarte important ca procesul politic la rândul lui să se ridice la un  standard care să sprijine eforturile de combatere a corupţiei. Este foarte bine  că instituţiile anticorupţie nu disting după cum s-a putut vedea în ultimii ani  între calităţile pe care diverse persoane le au atunci când desfăşoară investigaţia anticorupţie. Aceasta a creat un sentiment de insecuritate în ceea  ce priveşte persoanele care sunt încă predispuse la fapte de corupţie. Corupţia  a devenit în România graţie eforturilor instituţiilor anticorupţie o activitate  riscantă. Sigur că va fi foarte greu să ajungem să spunem că am eradicat  corupţia, dar nu cred că e un obiectiv imposibil, ne arată experienţa altor  state care au reuşit să ţină corupţia la un nivel foarte mic”.
Predoiu a  salutat „lipsa de complexe a instituţiilor anticorupţie în ceea ce priveşte  investigarea şi anchetarea unor membrii ai puterii judecătoreşti, ceea ce este  un semnal că nimeni nu este mai presus de lege”.
„Fenomenul corupţiei  afectează în mod direct nivelul de trai al cetăţenilor pentru că afectează mediul de afaceri care vrea să funcţioneze pe principiile concurenţe loială şi  calităţii. Oriunde avem corupţie, concurenţa în afaceri este distorsionată şi  cel care suferă în final este consumatorul, cetăţeanul. Nu mai vorbesc de  interesele particulare ale României, cum ar fi cel de atragere a fondurilor  europene care implică un grad de integritate în instituţiile publice care să asigure, pe de o parte, celeritatea acestor proceduri şi, pe de altă parte,  faptul că banii vor merge acolo unde trebuie din perspectiva reglementărilor”, a  mai spus Predoiu.
Pentru Ministerul de Justișie combaterea corupției  rămâne o prioritate.
„Din punctul de vedere al Ministerului Justiției  problema combaterii corupţiei rămâne una strategică, una prioritară, de aceea am  sprijinit menţinerea stabilităţii instituţionale a instituţiilor anticorupţiei şi a stabilităţii legislative care organizează activitatea acestora, de aceea  urmărim atingerea obiectivelor în cadrul MCV”, a punctat Cătălin Predoiu.
Articol publicat pe www.realitatea.net

 

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Occidentul nu mai poate exclude perspectiva unui război de mare intensitate, îndelungat, pe scara largă, ca cel din Ucraina

PoliticMarcel Ciolacu: Avem nevoie de parteneri de anvergura Google pentru cloud / Suntem un mediu economic stabil

EconomieRemus Pricopie participă la reuniunea Consiliului Superior al Institutului Universitar European de la Florența

ExternIulian Chifu: Occidentul nu mai poate exclude perspectiva unui război de mare intensitate, îndelungat, pe scara largă, ca cel din Ucraina

SocialMihai Toader-Pasti: Mie îmi place România mai mult ca oricând

EvenimenteGrațian Mihăilescu: Am fost la International Climate Neutral Cities Conference pentru a vorbi despre munca noastră din România

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia a introdus în circulație, în ziua de Moș Nicolae, emisiunea de mărci poștale Ziua DarurilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe