Adriana
Publicat în 30 ianuarie 2012, 18:55 / 464 elite & idei

Catalin Predoiu: Danemarca va susține intrarea României în Schengen

Catalin Predoiu: Danemarca va susține intrarea României în Schengen

„Sunt absolut convins de faptul că Guvernele celor două ţări (Finlanda şi Olanda)  înțeleg perfect evoluțiile pozitive în cadrul MCV, după cum sunt absolut convins că poziția în dosarul Schengen este dictată de presiunile pe care unele partide parlamentare le exercită asupra lor”, a declarat pentru revista Q Magazineministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de la Copenhaga.

Acesta participă, în perioada 26-27 ianuarie, la reuniunea informală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne (JAI). Pentru prima dată, Cătălin Predoiu a invitat, alături de el, o delegaţie a Consiliului Suprem al Magistraturii, care participă la întâlnirile bilaterale ale ministrului român, dar şi la lucrarile JAI, ca observator.

Argumentele pentru care Romania merită să intre în spaţiul Schengen au constituit principala tema de discuție între Cătălin Predoiu şi omologii săi olandez şi finalandez, ale căror ţări s-au opus intrării României în acest spațiu.

„Consider de maximă urgenţă ca demersurile noastre diplomatice să fie desfășurate în evantai, de la guvern până la parlament inclusiv, şi într-o succesiune constantă şi permanentă a ministerelor de linie. Intervenția comisiilor parlamentare şi a șefilor de camere în acest carusel diplomatic ar fi salutară. Am convenit cu ministrul Cristian Diaconescu să mai mergem încă o dată la Haga, de data aceasta împreună, pentru a intensifica dialogul la nivelul Guvernului şi al Parlamentului, pentru a creste presiunea diplomatică.

România are progrese în cadrul MCV, are vocația de stat membru Schengen şi chiar mai mult, are dreptul conferit de tratat să adere la Schengen. Guvernele olandez şi finlandez trebuie să-şi flexibilizeze poziția. Refuzul nejustificat de a permite României accesul în Schengen nu afectează doar interesele noastre, ci aduce atingere coeziunii şi solidarității europene. În ce ne privește, ministerul pe care îl conduc va rămâne în prima linie a acestor demersuri diplomatice.”, a adăugat Cătălin Predoiu, pentru revista Q Magazine. Acesta s-a reîntors la lucrările care aveau ca punct de discuție pe agendă instituirea unor sancţiuni penale în cazul utilizării abuzive a informaţiilor privilegiate şi a manipulării pieţei.

Întrebat care a fost poziția celor doi miniștri, Ivo Opstelten şi Anna-Maja Henriksson, Predoiu a declarat că ambii au acceptat explicit că Romania făcut „huge steps” prin implementarea Noului Cod Civil şi adoptarea Legii privind răspunderea disciplinară a magistraților, care se vor reflecta, cum e şi firesc, în Raportul tehnic din februarie. „În ce privește poziția lor, olandezul a menționat că pentru ei şi Raportul din vară este important, şi a lăsat să se înţeleagă că Parlamentul olandez urmărește de asemenea evoluția, iar finlandeza a menționat că ei urmăresc progresele înregistrate şi le vor evalua în cadrul discuțiilor din Guvern. Ambii au asigurat că vor transmite întocmai guvernelor lor mesajele primite din partea noastră”, a mai spus ministrul român al Justiției.

România sprijină adoptarea un

ex gf goexback.com how to get your ex back

ei directive privind sancțiunile penale pentru utilizările abuzive ale informațiilor privilegiate şi manipularea pieței, însă ministrul Cătălin Predoiu a solicitat o mai mare precizie a instrumentului propus, care să definească limpede noțiuni precum „instrument financiar”, „informații privilegiate” etc., astfel încât legea să fie previzibilă şi accesibilă. Predoiu consideră ca acesta este un instrument care contribuie la creșterea încrederii în piața internă europeană şi ar putea închide calea unor „forum shopping” de către cei care vor să manipuleze piața.

„În privința sancțiunilor, vorbim de pe poziția unui stat care a inclus în legislația penală sancțiuni dure pentru manipularea pieței, pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Înțelegem particularitatea sistemelor penale invocate de către unii dintre colegi. De aceea, considerăm că abordarea Comisiei, care, prin directiva europeană, propune ca fiecare stat să implementeze sancțiuni efective, proporționale şi disuasive, este una prudentă, care să faciliteze un consens. Dacă totuși ne propunem un nivel superior de ambiție, prin prevederea unor limite minime de sancțiuni în directivă, suntem gata să discutam pe baza experienței de negociere privind alte instrumente care au inclus o limită minimă a maximului special al pedepsei, cum ar fi Directiva privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane”, a mai adăugat Predoiu.

UPDATE

La sfârșitul lucrărilor JAI, Cătălin Predoiu a declarat pentru revista Q Magazine că, în urma întâlnirii avuta cu omologul său danez, Danemarca va susține intrarea României în spațiul Schengen. „După încheierea lucrărilor Consiliului JAI de la Copenhaga, am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul danez de Justiţie, Morten Bodskov. Acesta a declarat că Danemarca, ţara care a preluat președinția rotativă pentru următoarele șase luni, va susține aderarea României la Schengen. Pe agenda preliminară a consiliului JAI din luna martie președinția a inclus punctul privind aderarea României şi Bulgariei la Spațiul Schengen şi va depune eforturi diplomatice, alături de România, pentru rezolvare. Danemarca respinge dublele standarde şi consideră că fiecare ţară trebuie evaluată pe baza meritelor proprii. Danemarca apreciază rezultatele obținute de Ministerul Justiției în promovarea reformelor şi susține marcarea acestora în raportul tehnic din luna februarie.  Şi discuțiile cu ministrul olandez au fost substanțiale, extrem de pozitive pentru noi şi ne dau speranța că rezultatele concrete vor apărea în lunile care urmează. Am convenit cu ministrul danez Bodskov să menținem o comunicare intensă în perioada următoare, inclusiv telefonic, atât la nivel de ministru, cât şi la nivel de staff tehnic. De aceea, cred că după întâlnirea de astăzi putem afirma că am activat încă un canal diplomatic important pentru sprijinirea intereselor noastre în cadrul MCV şi privind aderarea la Schengen”,  a mai spus Cătalin Predoiu pentru Q Magazine.

Articol postat pe www.qmagazine.ro

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe