OraNoua.ro
Publicat în 30 ianuarie 2013, 11:09 / 184 elite & idei

Cătălin Predoiu, despre raportul pe Justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Cătălin Predoiu, despre raportul pe Justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că îi este teamă că raportul Comisiei Europene privind progresele din Justiţie, care se publică miercuri, va fi ca un tablou pictat în tonuri sumbre pentru că întreaga atmosferă a impietat asupra unei dinamici care se instalase.

Fostul ministru al Justiţiei nu vede cu ochi buni raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). “Mi-e teamă ca va fi un tablou pictat în tonuri sumbre pentru că întreaga atmosferă a impietat asupra unei dinamici care se instalase. Era foarte mult de muncă, încă un ciclu sau două de implementare a reformelor, dar se lucra. În 3-6 ani cred că sistemul Judiciar era compatibil cu oricare din EU. Pe undeva ne-am oprit”, a spus, marţi seara, la Digi24, Predoiu.

Cătălin Predoiu consideră că România ar fi trebuit să lupte pentru atenuarea limbajului uneori prea dur al CE.

“Trebuie să conştientizăm faptul că ei au fost surprinşi de turnura evenimentului, de instrumentele politice folosite în sistemul juridic”, a declarat Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a remarcat faptul că în ultimii ani se abandonase această teză a politizării raportului pe Justiţie, spunând că această joacă cu raportul în meciul politic din România a penalizat Bucureştiul în raport cu CE.

“Îl priveam ca pe un exerciţiu firesc de combatere a corupţiei. Ultimele luni au demonstrat că, cel puţin din ţară, el a fost jucat politic de ambele tabere, acest lucru a fost receptat cu rezerve la Bruxelles”, a susţinut sursa citată.

Cătălin Predoiu este rezervat în privinţa ridicării MCV sau a extinderii sale într-o variantă mai light peste toate statele UE. “Să nu ne îmbătăm cu apă rece şi să credem că reluarea propunerii de a extinde MCV pentru toate statele nu va avea succes dacă pe teren nu continuăm ce am început. Problema nu era încotro merg sau dacă facem reforme, problema se redusese la nivelul ritmului și al progresului de implementare”, a mai spus Predoiu.

Comisia Europeană prezintă, miercuri, începând cu ora 11.00, raportul despre evoluţia Justiţiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, concluziile şi tonul acestui document urmând să aibă impact asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe