OraNoua.ro
Publicat în 23 aprilie 2014, 16:28 / 155 elite & idei

Cătălin Predoiu cere Guvernului măsuri proactive în sprijinul Republicii Moldova

Cătălin Predoiu cere Guvernului măsuri proactive în sprijinul Republicii Moldova

PDL solicită Guvernului să ia măsuri proactive pentru susținerea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, având în vedere agravarea situației în regiune, a declarat prim-vicepreședintele democrat-liberal Cătălin Predoiu, joi, într-o conferință de presă.

„În timp ce domnul Ponta se dădea cu avionul ca să uite lumea cazul Duicu, în estul Republicii Moldova, de care ne leagă interese strategice, lucrurile se agravează. Domnul Putin evocă posibilitatea utilizării forței armate în Ucraina și somează, de asemenea, Republica Moldova să ridice așa-zisa blocadă a Transnistriei. Declarații care conțin amenințări clare cu privire la stabilitatea în regiune și chiar suveranitatea și integritatea Republicii Moldova”, a mai declarat prim-vicepreședintele PDL.

Cătălin Predoiu a reamintit că în aprilie 2010 a fost semnată la nivel de președinți o Declarație comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Chișinăului și că în Declarație este prevăzut un plan de acțiune în vederea integrării Republicii Moldova în UE, plan care a fost parafat oficial în martie 2012 între premierii celor două state.

„Dată fiind situația de la estul Republicii Moldova, noi cerem Guvernului Ponta următoarele: să actualizeze acest plan de acțiune și să se concentreze pe accelerarea integrării Republicii Moldova prin consolidarea capacității instituțiilor sale, apoi, accelerarea reformei justiției. Acești doi piloni, într-un plan de acțiune revizuit în conformitate cu condițiile prezente, ar fi de natură să susțină parcursul Republicii Moldova către UE mai repede”, a argumentat Predoiu.

Potrivit lui, democrat-liberalii vor ca ministrul român de Externe să ceară convocarea unei reuniuni a grupului de acțiune pentru Republica Moldova constituit la nivelul UE cât mai curând, nu în toamnă, cum a fost stabilit.

„Există un grup de acțiune european a Republicii Moldova, înființat în 2010, grup care a avut ultima ședință la 10 februarie 2014, ședință la care au participat 20 de miniștri de Externe din statele membre ale UE. Domnul ministru Corlățean a convocat acest grup de acțiune în septembrie 2014. Cerem Guvernului României, prin ministrul de Externe, să convoace grupul de acțiune europeană a Republicii Moldova mai repede, cât mai repede, pentru a accelera aceeași agendă de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a spus prim-vicepreședintele PDL.

Totodată, Predoiu i-a cerut premierului să ia toate măsurile în vederea operaționalizării cât mai rapide a gazoductului Iași-Ungheni.

„Am văzut declarația domnului Ponta în care spune că se va alinia NATO și UE. Este o declarație destul de slabă. (…) Domnul Ponta trebuie să facă mai mult ca premier și să arate clar interesul României pentru sprijinirea Republicii Moldova. Nu am văzut în declarațiile domnului Ponta nicio mențiune cu privire la încălcarea dreptului internațional de către Rusia. Domnul Ponta se ferește să pronunțe numele Putin. Îl invit să o facă, nu i se întâmplă nimic, să nu-i fie frică. Să nu se comporte ca un pudel al domnului Putin. Domnul Ponta, observăm, este vocal doar în cazul Nana, în cazul Ucrainei e mut ca o lebădă. Îi cerem să iasă din buncăr, să înceapă să vorbească și să spună clar că Guvernul României va lua toate aceste măsuri de sprijin a Republicii Moldova”, a mai spus prim-vicepreședintele PDL.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe