Matei Bogdan
Publicat în 16 decembrie 2020, 12:47 / 99 elite & idei

Cătălin Predoiu: România a lansat o bătălie pe toate planurile. Acest efort va continua strategic

Cătălin Predoiu: România a lansat o bătălie pe toate planurile. Acest efort va continua strategic

Instituţiile de aplicare a legii din România „au ripostat energic” în lupta cu crima organizată şi traficul de persoane, subliniază ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Conform declarației făcute luni, 14 decembrie, „acest efort va continua strategic coordonat.”

Declarația lui Cătălin Predoiu a fost făcut după o întâlnire de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane, cu directoarea adjunctă a Oficiului, Catherine Kay şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

„Tema întâlnirii a fost legată de eforturile României privind combaterea traficului de persoane şi pregătirea noului raport al Departamentului de Stat TIP 2021-Trafficking in Persons Report. În cadrul întâlnirii, ministrul Justiţiei a prezentat eforturile desfăşurate pe parcursul anului 2020, atât de Ministerul Justiţiei, cât şi de alte instituţii de aplicare a legii, procurori, poliţişti etc., în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane”, a transmis Ministerul Justiţiei, conform unui comunicat.

Declarația lui Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu a subliniat că elementul cheie în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane este coordonarea şi integrarea eforturilor tuturor instituţiilor de aplicare a legii.

„În consecinţă, în cursul anului 2020, Ministerul Justiţiei a luat iniţiativa formării unui grup de lucru  între mai multe instituţii cu responsabilităţi în aplicarea şi apărarea legii şi a Constituţiei, pentru a elabora o strategie şi un plan de acţiune împotriva criminalităţii organizate şi a traficului de persoane: Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, DIICOT, SRI, SIE, în limita atribuţiilor legale şi constituţionale ale fiecărei instituţii”, au transmis reprezentanţii ministerului.

Ministrul Justiţiei a menţionat cooperarea şi suportul primit din partea Ambasadei SUA, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul pentru Justiţie al SUA, FBI în această direcţie de abordare strategică.

„Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa emiterii îndrumărilor către Ministerul Public prin care a solicitat intensificarea şi prioritizarea acţiunii de combatere a traficului de persoane şi crimă organizată. Rezultatele acestor îndrumări s-au văzut în acţiunile întreprinse de DIICOT în ultimele luni”, este scris în comunicat.

De asemenea, John Richmond şi Adrian Zuckerman au laudat progresele notabile înregistrate de România în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane în 2020.

„Crima organizată şi traficul de persoane sunt fenomene criminologice conectate şi se desfăşoară atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Prin urmare, efortul naţional de combatere a crimei organizate şi a traficului de persoane trebuie să fie coordonat inter-instituţional la nivel naţional şi integrat în cooperarea internaţională.

Crima organizată este o „hidră cu multe capete” şi toate trebuie confruntate simultan şi înlăturate. România a lansat o bătălie pe toate planurile cu acest flagel, care va fi câştigată de oamenii legii şi organizaţiile neguvernamentale care sprijină aplicare legii şi protecţia victimelor infracţiunilor, în general, şi a traficului de persoane în special”, a subliniat Cătălin Predoiu.

www.capital.ro

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe