Matei Bogdan
Publicat în 23 iunie 2021, 12:02 / 344 elite & idei

Ciprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația Z

Ciprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația Z

Evoluția tehnologiei ne demonstrează în fiecare zi cât de mult putem înainta cu digitalizarea activităților. Incertitudinea este încă prezentă în ceea ce privește viitorul, însă cu siguranță vor exista provocări din ce în ce mai multe și mai noi pentru următoarele generații. Referindu-ne strict la viitorul educației, mai jos, mai multe detalii despre provocările cărora generația Z va trebui să le facă față, dar și oportunitățile pe care le are.

De Ciprian Stănescu

Cunoscută și sub denumirea de „realitate hibridă”, realitatea mixtă presupune introducerea unor elemente virtuale în câmpul vizual al utilizatorului. Persoana care se folosește de această metodă de experimentare a realității are o pereche de ochelari specializați, prin intermediul cărora interacțiunea cu elementele virtuale să poată fi cât mai reală. Mai mult, gesturile mâinilor și ale corpului pot fi folosite pentru o mai mare apropiere de elementele virtuale.

Evoluția tehnologiei are potențialul de a revoluționa predarea în sistemul educațional, dar și învățarea și cercetarea. Realitatea holografică mixtă permite studenților să experimenteze și să observe eficient cum funcționează, de exemplu, corpul uman prin analiza în detaliu a inimii, a oaselor, dar și a multor alte părți ale corpului. Ei pot avea acces la demonstrații în timp real a tot ceea ce învață prin lecturare. Odată cu prezența tot mai crescută a rețelelor 5G ce permit viteze mult mai mari ce ajută la dezvoltarea XR, dar și revoluția pe care 6G o va aduce, oportunitățile geneției următoare de antreprenori și educatori cresc semnificativ.

Un exemplu de business care oferă oportunitatea studenților artiști și nu numai, de a experimenta vizita la expoziții de artă este ART Link, start-up câștigător în ediția a treia a incubatorului de afaceri cu impact în viitor, Future Makers.  Această aplicație este o soluție internațională pentru pasionații de artă tradițională sau digitală, oferindu-le oportunitatea de a vedea diverse tipuri de artă plastică prin intermediul smartphone-ului, în orice loc.

Abilitățile viitorului – ce trebuie să știe generația Z

Automatizarea și învățarea automată reprezintă centrul schimbărilor viitorului. Așa cum în prezent nu sunt solicitate aceleași abilități ca cele din trecut, nici în viitor nu vor fi cerute aceleași abilități angajaților ca cele de acum. Forumul Economic Mondial previzionează că până în 2030, mai mult de 1 miliard de oameni vor fi nevoiți să își reevalueze aptitudinile, pentru a face față noilor solicitări de la locul de muncă. Acest aspect va fi valabil atât pentru locurile de muncă existente, cât și pentru cele care vor apărea.

Future Learn, platformă digitală de învățare din UK, susține că viitorii angajați vor căuta oameni care să reușească să combine abilitățile soft cu abilitățile hard. Astfel, top 4 cele mai căutate skill-uri vor fi:

  • Abilități de folosire a datelor – acestea sunt necesare în cazul analiștilor în afaceri, oamenilor de știință a datelor și specialiștilor în marketing;
  • Inteligența artificială – această abilitate este necesară celor care vor să aibă joburi precum inginer de învățare automată, analist de business intelligence sau Designer UI (user interface);
  • Blockchain – considerată una dintre cele mai solicitate abilități hard și des asociată cu Bitcoin. Joburile care vor necesita o astfel de abilitate sunt cele de inginer blockchain, consilier juridic sau designer UX;
  • nzări și marketing – abilități obligatorii pentru posturi precum manager de social media, manager de marketing sau specialist în vânzări.

Top 3 provocări ale viitorului pentru generația Z

Evoluția tehnologiei vine cu provocări noi atât pentru generațiile actuale, cât și pentru următoarele. Nevoia de a învăța abilități noi atrage după sine 3 provocări principale:

  1. Timp limitat;
  2. Volum mare de informație;
  3. Necesitatea de a dobândi abilități noi repede.

Apelând la alternative care să simplifice viața oamenilor, precum realitatea mixtă, virtuală sau augmentată, pot fi dobândite abilități noi rapid, astfel încât viitorii angajați sau antreprenori să dispună de toate informațiile necesare, într-un timp limitat.

Mulți tineri nu reușesc să găsească timp sau resurse pentru dezvoltarea abilităților necesare în viitor. Antreprenoriatul este o abilitate a viitorului, având în vedere că multe joburi necesită foarte bune abilități de organizare, luare a deciziilor sau inteligență emoțională.

Un incubator de idei cu impact în viitor care sprijină dezvoltarea acestei abilități este Future Makers. În cea de-a patra ediție, organizatorii le oferă șansa tuturor tinerilor care doresc să își dezvolte abilități de antreprenor să prezinte ideea lor de afacere în fața juriului Future Makers și să câștige premii în valoare de 20.000 de euro. Cele 50 de echipe înscrise în competiție vor beneficia de incubare, mentorat internațional și conectare cu fonduri de investiții. Înscrierile se fac până în 23 iunie la adresa: http://bit.ly/FM_application, iar detalii suplimentare pot fi accesate pe site-ul www.futuremakers.ro.  

Ciprian Stănescu este Managing Partner al Social Innovation Solutions, Fondator al Future Makers și al conferințelor Future Summit și Future Talks

www.revistabiz.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe