Matei Bogdan
Publicat în 28 septembrie 2022, 15:48 / 87 elite & idei

Clara Volintiru: O discuție foarte intersantă pe tema pauperității fiscale, la conferința Alumnilor FES

Clara Volintiru: O discuție foarte intersantă pe tema pauperității fiscale, la conferința Alumnilor FES

O discuție foarte intersantă pe tema pauperității fiscale, purtată în acest week end la conferința Alumnilor FES împreună cu Clara Volintiru, Andrei Mocearov și Stefan Radu Oprea.

La nivel global, de câteva decenii, suntem într-o paradigmă a fiscalitătății scăzute, care merge, care merge mână în mână cu reducerea serviciilor și bunurilor publice. România nu e vreo excepție – doar că la noi, avântul neoliberal e potențat de o slabă capacitate instituțională a statului. Rezultatul e că avem cea mai mică rată de colectare din UE, după Irlanda.

Ce e de făcut? Cum putem modifica regimul fiscal și introduce mai multă justiție socială fără a penaliza deja forța de muncă care duce greul poverii fiscale? Putem transfera o parte din povara fiscală pe umerii capitalului, dar cum facem să nu îl gonim, în condițiile în care suntem dependeți de acesta și în cei 30 de ani de la revoluție nu ne-am dezvoltat multe alte avantaje competitive, în afară de fiscalitate scăzută și forță de muncă ieftină? Este optim să începem cu schimbarea regimului fiscal sau cu îmbunătățirea colectării?

Avem nevoie de un sistem fiscal care să fie mai echitabil și mai eficient, asta e clar. Dar această reformă trebuie să meargă mână în mână cu schimbarea modelului de dezvoltare. Modelul low skills, low taxes, low wages și-a arătat limitele și și-a atins potențialul.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și China

PoliticSebastian Burduja: Pentru România, relaţia cu Emiratele Arabe Unite este una strategică

EconomieBogdan Chiriţoiu: România a rămas pe creştere economică, după un an de război la graniţe

ExternOvidiu Nahoi: Mii de copii ucraineni deportați în Rusia – ce poate face justiția internațională?

SocialCristian Andrei: Un editorial Bloomberg zice că dispare „socialul” din rețelele sociale

EvenimenteBogdan Aurescu anunță că România și Ucraina vor organiza, la București, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea

CulturaFlaviu Predescu, în direct, la Unirea FM

EditorialAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și ChinaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe