Adriana
Publicat în 27 februarie 2014, 12:02 / 87 elite & idei

Constantin Nita, despre o posibila divizare a Hidroelectrica

Constantin Nita, despre o posibila divizare a Hidroelectrica
+ Observator

Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie, considera ca ar fi bine sa fie luata in calcul o divizare a companiei Hidroelectrica, insa nu oricum, ci pe partea de active neviabile. „Deocamdata, nu ne gandim la acest proces de divizare. Nu va ascund ca ar fi bine sa facem acest lucru, mai ales in zona investitiilor ineficiente”, a declarat ministrul in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Intrebat daca ar putea fi luata in calcul vanzarea acestor active neviabile, Nita a afirmat ca da, insa trebuie sa si vina cineva sa le ia. „Ar fi bine si un parteneriat public privat”, a adaugat ministrul.

„In decursul anilor, Hidroelctrica a facut investitii in constructii care nu produc 1 leu. Sigur va trebuie sa vedem ce facem cu aceste investitii foarte mari”, a precizat Nita. Acesta a dat exemplul unei investitii de la Pascani de 100 milioane de euro care nu produce nimic. Pentru a produce, ar fi necesara o investitie de 200 milioane euro. „E moarte curata sa construiesc un MW cu 2-2,5 milioane euro”, a mai afimat Nita.

In cadrul conferintei, Nita a mai spus ca nu renunta la ideea reorganizarii sistemului energetic astfel incat sa fie realizat un mix de energie. „De regula nu renunt la ideile bune. Nu este normal ca o companie sa foloseasca o singura sursa de energie. Vreti sa ramaneti cu niste companii mici, sarace, sau sa aiba un rol important in regiune”, a adaugat ministrul delegat pentru energie. Aceasta reorganizare ar presupune fuziunea unor companii energetice de stat.

Nita a mai spus ca din punctul sau de vedere, toate companiile energetice de stat ar trebui sa fuzioneze. „Toate ar trebui sa fuzioneze si sa facem o companie puternica”.

Problema este ca Executivul se angajeaza in fata FMI sa nu divizeze/ fuzioneze societatile sau activele societatilor programate pentru listari, nici direct nici indirect prin initiative legislative precum proiectul legii holdingului. Cel putin asa arata draftul scrisorii de intentie catre FMI.
www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe