OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 15:48 / 248 elite & idei

Constantin Niță: Este necesară o impulsionare a colaborării economice între România și Georgia în domeniul energetic

Constantin Niță: Este necesară o impulsionare a colaborării economice între România și Georgia în domeniul energetic

Ministrul Economiei, Constantin Niță, consideră necesară impulsionarea colaborării economice între România și Georgia în domeniul energetic, în acest sens urmărindu-se realizarea unor proiecte comune de transport de gaze naturale din regiune pe piețele europene.

„Este necesară o impulsionare a colaborării economice în domeniul energetic. În acest sens, urmărim realizarea unor proiecte comune, de transport de gaze naturale din regiune pe piețele europene. Unul dintre punctele forte ale României este expertiza și experiența specialiștilor români, fapt pentru care este esențială implicarea companiilor românești în programul georgian de construcții de hidrocentrale și de dezvoltare a infrastructurii IT. În același timp, există deschidere pentru dezvoltarea colaborării cu Georgia în domeniul transporturilor maritime de marfă și persoane. În ceea ce privește potențialul turistic al ambelor state, contăm pe segmentul cultural și de agrement”, a declarat Constantin Niță, în cadrul întâlnirilor oficiale pe care le-a avut cu prilejul vizitei efectuate în Georgia de delegația condusă de premierul Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis sâmbătă AGERPRES, Constantin Niță a discutat cu vicepremierul georgian, ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile, George Kvirikashvili, despre stadiul relațiilor economice bilaterale.

Cele două părți au agreat asupra unui program de acțiuni care au ca principal obiectiv creșterea volumului schimburilor comerciale și a cooperării economice cu Georgia.

Acțiunile avute în vedere în perioada următoare includ organizarea, în luna iulie a acestui an, la Tbilisi, a lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale româno-georgiene de cooperare economică și a unui Forum economic româno-georgian.

De asemenea, a fost convenită organizarea unei întâlniri trilaterale a miniștrilor Economiei din România, Georgia și Azerbaidjan, la Tbilisi sau București, în perioada imediat următoare.

În cadrul întâlnirilor, ministrul Constantin Niță a reiterat angajamentul României privind sprijinul acordat Georgiei în perspectiva integrării europene și euro-atlantice.

Georgia este, din punct de vedere al volumului schimburilor comerciale, principalul partener al României în zona Caucazului. La 31 decembrie 2013, valoarea schimburilor comerciale româno-georgiene a fost de 315,52 milioane de euro, în creștere cu 22,52% față de anului 2012.

Exportul României în Georgia a însumat 314,3 milioane de euro, în creștere cu 25,33%, iar importul din Georgia a fost de 1,22 milioane de euro, în scădere cu 81,9%.

Soldul balanței comerciale este favorabil României cu 313,08 milioane de euro.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe