OraNoua.ro
Publicat în 28 mai 2014, 16:34 / 160 elite & idei

Constantin Niță: Lucrăm la un proiect de sprijinire a marilor consumatori de gaze prin măsuri fiscale sau administrative

Constantin Niță: Lucrăm la un proiect de sprijinire a marilor consumatori de gaze prin măsuri fiscale sau administrative

Statul analizează posibilitatea acordării unor ajutoare marilor consumatori de gaze naturale, fie sub forma unor măsuri fiscale, fie prin măsuri administrative sau ajutoare de stat, având în vedere că cei doi producători locali de gaze naturale țin prețurile ridicate pentru a-și maximiza profiturile, a declarat marți ministrul Economiei, Constantin Niță.

„Lucrăm la un asemenea proiect. Fie găsim o măsură fiscală de sprijinire, fie o măsură administrativă sau de ajutor de stat împreună cu Consiliul Concurenței și cu Comisia Europeană. Nu sunt foarte multe căi prin care poți să sprijini industria cu gazele naturale”, a explicat Constantin Niță.

El a spus că este interesat, în primul rând, ca industria românească să aibă un preț acceptabil la energie, la gaze naturale, să existe condiții de piață egale pentru toți jucătorii, așa cum este în toată Uniunea Europeană. „La gaze naturale nu mai este niciun șoc pentru consumul industrial. În timp, prețul gazelor trebuie stabilit pe Bursă. Dar cei doi producători, din dorința de a-și maximiza profiturile, țin prețul ridicat, și asta nu este în ordine. Și atunci trebuie să găsim o formulă în care marii consumatori industriali să poată beneficia de acest produs care să îi facă eficienți pe piață, că altfel îi omorâm. Deci energia și gazele naturale constituie elemente de cost extrem de importante în prețul produselor. Și atunci trebuie să avem grijă ca acesta să fie acceptabil”, a explicat Niță.

El a spus că se vor accepta inclusiv contracte bilaterale, cu condiția ca prețul din contract să fie raportat la prețul de pe Bursă.

În privința exportului de gaze naturale, ministrul Economiei a arătat că, în acest moment, nu este posibil, pentru că nu există interconectările necesare. „Dacă este o piață liberă va trebui să și exportăm. Ne-ar conveni foarte mult ca gazele naturale să fie folosite în petrochimie, unde factorul de multiplicare este foarte rapid. Dar trebuie să tratăm subiectul și din punct de vedere politic. Nu ne interesează să vindem, pentru că nu ne ajunge pentru populația noastră, pentru consumul industrial și casnic, dar avem un interes pe Moldova. Sunt români, tot de-ai noștri. Trebuie să găsim o formulă să îi ajutăm și pe ei. Nu am stabilit cum, încă. Dar când se va da drumul la interconectarea cu Moldova, va trebui să îi sprijinim”, a mai spus ministrul Economiei.

Pe de altă parte, Constantin Niță a precizat că România nu va putea exporta gaze până nu va găsi surse suplimentare în Marea Neagră sau gaze de șist, dar interconectările pot fi făcute în avans.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe