OraNoua.ro
Publicat în 26 februarie 2014, 13:23 / 155 elite & idei

Constantin Niță: Marii consumatori de energie din România ar putea plăti cu 85% mai puțin pentru certificatele verzi

Constantin Niță: Marii consumatori de energie din România ar putea plăti cu 85% mai puțin pentru certificatele verzi

România a finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie, care include reducerea cu 85% a plăților pentru certificatele verzi și scăderea cu 20% a taxei de cogenerare, a declarat, marți, ministrul interimar al Economiei, Constantin Niță, într-o conferință de profil.

„Am finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori industriali, am transmis-o Consiliului Concurenței și, conform regulamentelor și ghidului UE, am mers cu reducerea până la 85% în cazul certificatelor verzi, astfel încât să păstrăm locurile de muncă și să dăm posibilitatea produselor industriale românești să fie competitive”, a spus Niță.

El a adăugat că și taxa de cogenerare va fi redusă cu 20% pentru marii consumatori industriali.

„Marii consumatori, la rândul lor, vor avea de îndeplinit niște condiții pentru a beneficia de această schemă. Sper că, în felul acesta, vom putea scădea prețul la energie pentru marii industriași, astfel încât să păstrăm locurile de muncă, iar produsele lor să intre în piață’, a mai spus Niță.

Cuantumul taxelor energetice, respectiv certificatele verzi și contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, a crescut în ultimii ani, din cauza numărului mare de proiecte de energie regenerabilă intrate pe piața românească, astfel că marii consumatori de energie au cerut autorităților o schemă de sprijin.

Producția de energie regenerabilă este subvenționată în prezent prin certificatele verzi pe care le primesc producătorii și pe care le plătesc toți consumatorii din România.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe