Constantin Niță: Ne dorim ca volumul cifrelor de export dintre România și Turcia să ajungă la 10 miliarde de euro în câțiva ani
Schimburile comerciale dintre România și Turcia au ajuns la șapte miliarde de euro anual, iar autoritățile române își propun creșterea acestora la peste 10 miliarde de euro în câțiva ani, a declarat marți ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul Forumului de Afaceri Turco – Român.
„Turcia reprezintă pentru România principalul partener comercial din afara Uniuni Europene. Dorim să menținem acest rol, în așa fel încât în următorii câțiva ani, volumul cifrelor de export dintre cele două țări să depășească 10 miliarde de euro. Acesta este target-ul pe care trebuie să ni-l propunem împreună pentru următorii ani”, a explicat Niță.
El a mai spus că, în prezent, investițiile turcești în România se ridică la patru miliarde de euro, ceea ce înseamnă înființarea a peste 15.000 de societăți comerciale.
Ministrul român al Energiei a invitat companiile turcești să investească în România, chiar dacă investitorii în energia verde s-au declarat nemulțumiți de măsura luată de Guvern în privința certificatelor vezi. „Îi asigur pe investitori că este un profit amânat, deci nu unul pierdut, și că predictibilitatea în acest domeniu va fi menținută”, a explicat Constantin Niță.
El a amintit și de necesitatea realizării cablului submarin Constanța — Istanbul, proiect convenit prin semnarea unui memorandum între cele două state, însă întârziat din punct de vedere al punerii în aplicare.
De asemenea, ministrul Energiei a invitat companiile turcești să investească în domeniul minier. „Nu vindem resursele, însă dorim parteneri în exploatarea acestor resurse. Dorim crearea de unități noi, moderne, care să aducă profit atât investitorului cât și societăților românești. Fie că este vorba de cupru, de argint, de polimetale, de plumb, de zinc sau alte resurse”, a susținut Constantin Niță.
În plus, el a adăugat că autoritățile române sunt dispuse să discute cu firme din Turcia și în legătură cu privatizarea Oltchim, companie care va fi scoasă la licitație în decembrie.
Pe de altă parte, ministrul român a spus că și societățile românești sunt pregătite să participe, în Turcia, la realizarea de capacități de înmagazinare a gazelor naturale, la realizarea de conducte de gaz, la activități de foraj în Marea Neagră. De asemenea, firmele românești pot investi în Turcia în domeniul auto, în construcții hidrotehnice, de infrastructură, civile, precum și în doemniul IT, a mai spus Constantin Niță.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe