Adriana
Publicat în 4 aprilie 2017, 16:47 / 200 elite & idei

Constantin Niţă: Privatizarea Oltchim trebuie făcută integrat şi nu pe bucăţi

Constantin Niţă: Privatizarea Oltchim trebuie făcută integrat şi nu pe bucăţi
+ Observator

Constantin Niţă, fost ministru al Economiei, nu crede în vânzarea combinatului „Oltchim”, prin noua metodă – pe pachete de active.
Domnia sa a răspuns, pe blogul personal, declaraţiilor făcute de avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului, într-un interviu pentru ziarul „BURSA”.
Gheorghe Piperea a spus că „Oltchim nu se vinde pe bucăţi, ci pe centre de afaceri”.
„De principiu, eu nu cred în astfel de tipuri de privatizare”, a scris Constantin Niţă, adăugând: „Mai peste tot, un asemenea model de privatizare a fost un eşec (în cazul majorităţii platformelor industriale, exemplu IMGB sau Roman SA).
Referitor la chestiunea legată de vânzare la fier vechi, am aflat că sunt interesate cel puţin două firme care se ocupă de tăierea şi vânzarea de fier vechi. Bănuiesc că vor participa la licitarea unor «centre» nu pentru a investi în modernizarea instalaţiilor, ci pentru a face bani din vânzarea fierului vechi. Este posibil să nu fie aşa, dar în momentul de faţă aşa se vede”.
Fostul ministru a mai adăugat că dacă privatizarea se făcea pe centre de profit, avea încredere mai mare că se poate păstra integritatea acestei companii: „În varianta propusă de domnia sa (n.r. Gheorghe Piperea) este exclusă păstrarea obiectului de activitate şi funcţionarea, cât de cât integrată, a acestei companii. Atunci când definim un centru de afaceri ne ducem cu gândul la existenţa, în acelaşi centru, a mai multor firme cu obiect de activitate diferit, cu management diferit.
Prin urmare, va fi imposibil de urmărit ca un asemenea centru să mai menţină ceva din prezentul obiect de activitate. Chiar dacă se impune prin caietul de sarcini păstrarea obiectului principal, din practică, ştim că acest lucru este foarte dificil de urmărit. Pentru a spori gradul de transparenţă, îi sugerez domului Piperea să ne ofere mai multe informaţii despre activitatea acestor centre şi cum vor păstra specificul Oltchim”.
Constantin Niţă susţine că privatizarea Oltchim trebuie făcută integrat şi nu pe bucăţi (centre), iar dacă nu optează nimeni pentru o astfel de variantă, nu înseamnă că trebuie sa vindem cu orice preţ.
„Compania este pe profit, iar legat de cheltuielile de conservare, aşa cum, în anul 2014, am găsit soluţii pentru instalaţia de Oxo-alcooli, la fel se pot identifica soluţii şi pentru restul uzinelor”, a mai precizat fost ministru, continuând: „Consider că această companie, cu profesionalism, cu dăruire şi curaj, poate fi salvată şi poate să facă profit. Sunt convins că domnul avocat Piperea ştie foarte bine lucrul acesta pentru că este parte din proces. Fiind un subiect de interes naţional, propun iniţierea unei dezbateri publice pe tema privatizării Oltchim şi astfel vom putea analiza şi alte păreri legate de această companie de marcă a industriei româneşti”.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în ceea ce priveşte vânzarea celor nouă pachete de active ale Oltchim a fost extins până la 26 iunie.
http://www.bursa.ro/dupa-ce-piperea-a-spus-ca-oltchim-se-vinde-pe-centre-de-afaceri-constantin-nita-privatizarea-oltc…&s=piata_de_capital&articol=320462.html

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe