OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 15:23 / 304 elite & idei

Constantin Niță: România are un excedent de energie, iar exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse

Constantin Niță: România are un excedent de energie, iar exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse

România are un excedent de energie, iar exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor, potrivit ministrului Economiei, Constantin Niță.

Acesta a efectuat, în perioada 10 — 11 martie, o vizită oficială în Muntenegru, din delegație făcând parte directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, și directorul general al Hidroelectrica, Mihail Stănculescu.

‘Cooperarea în domeniul energiei este prioritară în relația dintre cele două state. România are un excedent de energie, companiile noastre pot avea prețuri competitive la nivel regional, fapt pentru care exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse. În plus, Muntenegru are nevoie de cantități de energie pentru a susține funcționarea grupurilor industriale de pe teritoriul său. Am încredere că prezența companiilor românești pe piața regională de energie va fi din ce în ce mai activă, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor și stabilirea unor contacte strategice la nivelul regiunii’, a adăugat Constantin Niță.

Conform unui comunicat al ministerului Economiei, remis miercuri AGERPRES, în cadrul vizitei au fost programate întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului din Muntenegru — premierul Milo Dukanovic, vicepremierul și ministrul pentru Societatea Informațională și Telecomunicații, Vujica Lazovic, ministrul Economiei, Vladimir Kavaric.

Agenda discuțiilor a inclus colaborarea dintre cele două state în următoarele domenii: schimburi comerciale, energie, turism, IT, agricultură.

Cele două părți au agreat o ideea unei intensificări a relațiilor comerciale, care, în prezent, sunt în valoare de aproximativ 20 milioane de euro, sub potențialul celor două state.

În acest sens, s-a stabilit ca, în baza Acordului de cooperare în domeniul economic, semnat la 27 noiembrie 2013, cu ocazia vizitei oficiale a premierului muntenegrean la București, să fie încheiate, de către ministerele de resort, memorandumuri sectoriale pentru cooperarea în domeniile prioritare: energie, turism, IT și agricultură.

„Discuțiile cu premierul și viceprim-ministrul din Muntenegru au scos în evidență potențialul de cooperare al celor două state, potențial care nu a fost suficient exploatat. Schimburile comerciale, turismul, IT-ul și agricultura reprezintă domenii cu tradiție pentru România, domenii în care expertiza și experiența noastră pot contribui la dezvoltarea Muntenegrului și, implicit, pot genera venituri pentru economia României’, a spus Niță.

În cadrul întâlnirilor, ministrul Economiei a reiterat angajamentul României privind sprijinul față de integrarea europeană și euro-atlantică a Muntenegru. În privința integrării în Uniunea Europeană, România poate sprijini eforturile autorităților din Muntenegru prin oferirea de expertiză în domeniul economic, precum și pentru programele de pregătire și asistență tehnică.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe