OraNoua.ro
Publicat în 29 ianuarie 2014, 00:15 / 165 elite & idei

Constantin Niță: România poate să joace un rol important în furnizarea de energie electrică în Europa de Sud-Est

Constantin Niță: România poate să joace un rol important în furnizarea de energie electrică în Europa de Sud-Est

România trebuie să joace un rol important în Europa de Sud-Est ca și furnizor de energie electrică, în condițiile în care, în urma închiderii mai multor combinate și unități mari de producție, sistemul înregistrează un surplus de energie, a anunțat, luni, la Cluj, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.

‘Avem un surplus de energie electrică datorită faptului că atât consumul industrial cât și cel casnic din România au scăzut. Și este nevoie ca România să joace un rol important în furnizarea de energie electrică în această regiune. Ar fi păcat ca România să nu joace un rol important în producerea și vânzarea de energie electrică în această zonă a lumii. Resursele de care dispune România fac posibil să joace poate rolul cel mai important în Europa de Sud — Est’, a declarat ministrul.

Acesta a mai precizat că România are capacitatea de a furniza energie electrică la export și că a cerut companiilor de producție să vândă cât mai mult, cu condiția asigurării interconectării.

‘România poate vinde energie electrică în Turcia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova, dar cantități mici, neavând liniile necesare care să permită cantități de export mai mari. Prețul nostru este competitiv’, a spus Niță.

Ministrul a explicat că noua strategie energetică, care se poate citi și pe site-ul ministerului, arată că este necesară o axare mai mult pe piață și căutarea de oportunități de vânzare a energiei produse în România, în condițiile în care creșterea economică se va menține la 2 la sută anual.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe