OraNoua.ro
Publicat în 6 februarie 2013, 21:03 / 155 elite & idei

Constantin Niţă: Studiu de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Constantin Niţă: Studiu de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Constantin Niţă, s-a întâlnit, marţi, 5 februarie, cu reprezentanţii Ernst&Young şi CANDESCO, consultanţii selectaţi de către S.C. Energonuclear S.A. pentru realizarea ‘Studiului de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă’.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate rezultatele studiului, care arată că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic, bazându-se pe tehnologia CANDU. Această tehnologie are performanţe tehnice deosebite, atât în România, cât şi pe plan internaţional, existând o experienţă vastă în construcţia, autorizarea şi operarea acestui tip de unităţi nucleare.

,,Sectorul de producere a energiei necesită investiţii în dezvoltarea de noi facilităţi şi modernizarea celor existente. Pentru facilitarea acestor investitii sunt necesare măsuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, în special cel al prognozei preţului la electricitate. Este nevoie de politici de reglementare a pieţei prin mecanisme suport care să faciliteze investiţiile pe segmentul surselor energetice cu emisii reduse de carbon – regenerabilele, nuclearul şi combustibilii fosili curaţi. Acest obiectiv – realizarea investiţiilor in capacitati energetice cu emisii reduse de carbon, printre care energia nucleară, care să contribuie deopotrivă la securitatea energetică a ţării şi la îndeplinirea obiectivelor din domeniul protecţiei mediului, este parte a programului de guvernare şi vom analiza cu atenţie potenţialele oportunităţi în acest domeniu’, a declarat Constantin Niţă, Ministrul delegat pentru energie.

Analiza economico-financiară evidenţiază faptul că, pe termen lung, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este profitabil şi competitiv pe piaţa de electricitate. Astfel, fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiza (50 ani), corespunzătoare întregii durate de viaţă a unităţilor nucleare, au valori pozitive.

Studiile efectuate arată că proiectul unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este unul prioritar pentru asigurarea securităţii energetice a României, cu beneficii directe în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor de schimbări climatice şi menţinerea suportabilităţii preţului electricităţii la consumatorul final.

Strategia energetică pentru perioada 2011-2035 evidenţiază faptul că, până în 2020, 5544 MW în capacitate instalată – 28% din capacitatea actuală, vor trebui scoşi din folosinţă. Până în 2035, 11.066 MW – 55% din capacitatea instalată totală, vor trebui înlocuiţi. Potrivit datelor ANRE, investiţiile în unităţi de producere care sunt luate în calcul pentru determinarea prognozei necesarului naţional de capacitate în 2020 sunt: unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă (1,480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari şi Craiova (4,000 MW) şi hidrocentrala Tarniţa (1,000 MW).

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe