OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:14 / 376 elite & idei

Constantin Niță: Ultimul lucru de dorit ar fi ca PSD să urmeze modelul PNL și PDL, controlate de conducătorul unic

Constantin Niță: Ultimul lucru de dorit ar fi ca PSD să urmeze modelul PNL și PDL, controlate de conducătorul unic

Fostul vicepreședinte PSD și fost ministru al Energiei în guvernul Ponta, Constantin Niță, afirmă că, dincolo de criza de imagine prin care trece guvernul Grindeanu, PSD se confruntă și cu o criză majoră în interiorul partidului, ultimul lucru de dorit fiind să urmeze soarta PNL și PDL, „care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic”.

„Există un joc pentru copii numit ‘Simon says’, în traducere ‘Simon spune/decide/poruncește…’ care seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură ‘voce’ răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită și aprobă. Cine nu se supune este eliminat din ‘joc'”, a scris joi, pe blogul său, Constantin Niță, care a fost mai mulți ani și lider al organizației județene PSD Brașov.

În opinia acestuia, criza de imagine a guvernului și cea din interiorul PSD sunt „rezultatul managementului politic promovat de actuala conducere, stil care se bazează pe decizii în grup restrâns”, de unde „inabilitatea de a reacționa corespunzător la situații de criză”.

„Când nu te consulți cu toți președinții de organizații din județ, când forurile de conducere devin arbitrare, când biroul permanent se întrunește… ocazional etc., este normal să nu mai ai capacitatea de reacție. Pierzi contactul cu realitatea. Mai mult, în acest fel reușești să transformi un partid de talia PSD într-un colos cu picioarele de lut. Îi iei toată puterea. Așa cum am spus de nenumărate ori în ultimii ani, un partid este puternic atunci când există dezbatere în interiorul său, liberă exprimare, profesionalism și inițiativă”, spune Niță, adăugând că „grupul de laudă al celor 10-15 din jurul conducerii face mai mult rău decât bine partidului”.

În postarea sa, el propune câteva măsuri pe care PSD „ar trebui să le ia pentru a recâștiga încrederea românilor, dar și pentru a menține unitatea internă”: consultarea președinților de organizații județene cu privire la deciziile majore luate de conducerea centrală a partidului (deoarece mulți se plâng că sunt puși în fața faptelor/deciziilor îndeplinite fără a li se da dreptul la opinie); o strategie și o echipă de comunicare pentru a păstra contactul cu cetățenii; implicarea foștilor membri ai Guvernului Ponta în dezbaterile din cadrul partidului (deoarece „realizările Guvernului Ponta au contribuit considerabil la câștigarea alegerilor locale și parlamentare iar azi prea puțini lideri din acea perioadă mai sunt promovați public și cel mai puțin Ponta”); respectarea forurilor de partid prin convocarea și consultarea lor la modul real, nu formal; încetarea „epurărilor” politice, prin metoda excluderii sau trecerii pe linie moartă a celor care își exprimă părerile; asumarea politică de către conducerea partidului a persoanelor care ocupă diferite funcții — parlamentari, miniștri etc; încetarea oricăror influențe ale altor instituții în partid.

„Încă dinaintea alegerilor parlamentare conducerea partidului, în grup extrem de restrâns, a declarat public că propune și verifică listele de parlamentari. La fel și înainte de alcătuirea guvernului Grindeanu. Toți aceștia au fost garantați politic de conducere. Stilul ulterior ‘să plece ministrul X pentru că nu a ieșit bine ce i-am cerut’, nu mulțumește și nici nu păcălește pe nimeni. Nici pe membrii PSD și nici pe cetățeni. Deciziile trebuie să fie strict interne și, mai ales, asumate. Fiecare trebuie să răspundă pentru erorile făcute, dar să-i fie recunoscute și meritele”, susține Niță.

Totodată, acesta consideră necesară o nouă platformă program a partidului „cu implicarea tuturor”, dezvoltarea unei strategii politice externe, în strânsă colaborare cu actualul guvern, ținând cont de modificările geopolitice din ultimele luni și de instabilitatea din regiune și, nu în ultimul rând, un congres extraordinar care să ia în calcul modificarea statutului.

„Sunt membru PSD de peste 20 de ani și am destulă experiență pentru a realiza că partidul nu este pe drumul cel bun. Ultimul lucru de dorit este să urmeze soarta PNL și PDL care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic. Modelul acesta nu este benefic pentru niciun partid. Dăunează grav pluralismului politic și democrației”, mai afirmă Constantin Niță.

Ultima ora:

ObservatorCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, un spirit și o atitudine unică, care va rămâne sper printre noi cât mai mult

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, un spirit și o atitudine unică, care va rămâne sper printre noi cât mai multClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe