OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2012, 12:33 / 538 elite & idei

Coreea de Nord: Jurnalul TVR transmite de la ceremoniile dedicate centenarului naşterii lui Kim Ir Sen

Coreea de Nord: Jurnalul TVR transmite de la ceremoniile dedicate centenarului naşterii lui Kim Ir Sen

TVR este singura televiziune din Europa de Est care transmite din Coreea de Nord şi prima din România care merge în această ţară, în ultimii 22 de ani

O echipă a Ştirilor TVR, formată din reporterul Adelin Petrişor şi cameramanul Cătălin Popescu, se află în Coreea de Nord, de unde va transmite, pentru emisiunile informative ale TVR, corespondenţe de la principalele manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen – fondatorul acestei ţări comuniste. Jurnaliştii TVR au plecat în Coreea de Nord în data de 10 aprilie şi vor sta acolo o săptămână, timp în care vor realiza mai multe ştiri şi reportaje.

Potrivit Ambasadei Coreei de Nord la Bucureşti, echipa TVR este singura echipă de televiziune din Europa de Est care participă la evenimentele ce marchează centenarul naşterii celui supranumit ‘Marele Conducător’.

Echipa TVR este prima echipă de televiziune din România care ajunge în Coreea de Nord, după Decembrie ’89.

‘De vreo şase ani încerc să ajung în Coreea de Nord. Iată că merg acum, într-un moment foarte important’, a spus Adelin Petrişor. ‘Vom participa la toate ceremoniile grandioase organizate în această perioadă şi e posibil să filmăm chiar lansarea rachetei, care va fi undeva între 12 şi 16 aprilie’, a continuat Adelin.

Coreea de Nord a anunţat organizarea, timp de o săptămână, a mai multor ceremonii, printre care lansarea unei rachete. Aceasta a stârnit reacţii vehemente din partea unor ţări care consideră că poate fi o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, urmată de un test nuclear.

Phenianul susţine însă că scopul este unul civil, fiind o rachetă purtătoare care va lansa pe orbita circumterestră un satelit de comunicaţii, folosit, mai întâi, pentru transmiterea a două cântece: imnul lui Kim Ir Sen, urmat de imnul lui Kim Jong Il.

Despre Kim Ir Sen si Despre Coreea de Nord

Kim Ir Sen (1912-1994) a condus Coreea de Nord de la fondare, în 1948, până la moartea sa, în 1994. A fost prim-ministru (1948-1972) şi preşedinte, din 1972 până la moartea sa. De asemenea, a fost Secretarul General al Partidului Muncitorilor din Coreea. După dispariţia sa, Kim Jong-Il, fiul său, a preluat conducerea ţării.

Coreea de Nord, oficial denumită Republica Populară Democrată Coreeană, este un stat în partea de nord a peninsulei Coreea situată în nord-estul Asiei. Ea este vecină cu China şi Rusia la nord, iar în sud cu Coreea de Sud.

Despre TVR:

TVR are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

TVR a început un proces de redefinire a rolului de serviciu public. Noua abordare pune accent pe dezbateri, traininguri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil.

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

PoliticVictor Negrescu, negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE 2025, a început negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și Consiliului UE: Trebuie să trecem de la programe pe hârtie la acțiune în teren

EconomieBogdan Neacșu: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAlexandru Giboi: The Delphi Economic Forum was a good opportunity to discuss disinformation, media literacy, media independence & the financing of public media

EditorialFloriana Jucan: Cum a devenit Ilfovul sursă de inspirație în lume. Hubert Thuma, despre tripleta nemțească Iohannis-Hellvig-Thuma – Sunt român!

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe