OraNoua.ro
Publicat în 11 ianuarie 2017, 18:18 / 353 elite & idei

Corina Crețu: 2017, un an de răscruce

Corina Crețu: 2017, un an de răscruce

Schimbările climatice și populismul pot crea haos pe termen lung și nu pot fi combătute decât prin rezolvarea cauzelor care stau la baza celor două fenomene, scrie comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, într-un articol publicat de New Europe.

„Răscrucea în cazul schimbărilor climatice va consta, în 2017, în a reuși să mergem dincolo de discursuri: în 2017 va trebui să implementăm, să luăm măsuri care să învingă schimbările climatice pe termen lung. Ceasul merge, nu ne mai putem permite să îi acordăm timp timpului”, scrie comisarul european. În cazul populismului, „deși istoria arată că nicio țară nu a progresat atunci când s-a retras în cochilia sa, percepția există. Trebuie deci să rezolvăm această problemă. În 2017. Nu putem să/i mai acordăm timpului timp,” mai scrie Crețu, parafrazându-l pe fostul președinte francez, Francois Mitterand.

Comisarul român crede că un element care poate avea un rol important în rezolvarea acestor probleme este comunicarea. mai ales în epoca rețelelor de socializare. „Europa aduce vești bune, însă nu este mereu percepută așa. Concluzia este că nu reușim să le comunicăm europenilor aceste vești bune. 2017 este și un an de răscruce pentru comunicare.”

Crețu este de părere că este timpul ca oficialii UE să se concentreze mai puțin pe comunicate și conferințe de presă și să mai mult pe comunicarea directă cu europenii prin rețelele de socializare. Însă insistă că și mesajul are nevoie de schimbare: „în loc de „m-am întâlnit cu cineva” trebuie să ofere mesaje relevante („am convenit să schimbăm ceva”)

„În 2017 faimosul aforism care spune că „Nu e de ajuns să se facă dreptate; trebuie să se vadă că se face dreptate” ar trebui transpus în 2016 în „Ne e de ajuns ca Uniunea Europeană să servească 500 de milioane de europeni, trebuie să se și vadă că îi servește”, scrie comisarul român.

În 2017, instituțiile europene trebuie să se axeze pe susținerea celor care beneficiază de politicile regionale care trebuie să se facă auziți, de la orașe și regiuni până la întreprinderi mici și mijlocii, universități, organizații neguvernamentale, tineri, spitale… Și acest lucru trebuie făcut și în țări membre care beneficiază de investiții și în state care investesc și care beneficiază de politicile regionale pentru a accesa mai mulți clienți în alte state, de exemplu”.

„Într-o vreme când sectorul privat nu are încredere în bugetele naționale, bugetul UE, și mai ales politicile regionale, e văzut ca o garanție a unei investiții solide pentru toți”.

„O politică regională solidă înseamnă o Europă mai puternică. Iar o Europă mai puternică înseamnă mai puține reflexe naționaliste. Dacă reușim aceste lucruri, voma avea un 2017 negiociat cu succes. Un an de răscruce”, a concluzionat Crețu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe