OraNoua.ro
Publicat în 6 martie 2013, 14:51 / 298 elite & idei

Corina Creţu a lansat Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Socialist din Parlamentul European

Corina Creţu a lansat Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Socialist din Parlamentul European

Europarlamentarul Corina Creţu a prezentat, la Bruxelles, Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European. Documentul adoptat azi sintetizeaza pozitia socialistilor din forul europarlamentar cu privire la problemele femeilor din Uniunea Europeana.

Corina Cretu, Vicepresedintele pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist, este autoarea Manifestului care se concentreaza pe cele cinci mari provocari ce vizeaza femeile din UE: discriminarea salariala, saracia, somajul, violenta, locurile de munca precare si cu timp partial.

‘Traversam vremuri dificile din punct de vedere financiar, economic, social si politic care au produs suferinta in intreaga lume. Masurile de austeritate au accentuat problemele existente si au creat altele noi. In acest context, inegalitatile de gen au agravat criza sociala si au produs noi tensiuni si vulnerabilitati. De aceea, solicitam Comisiei Europene revizuirea Directivei pentru Reducerea Decalajului de Gen si impunerea de sanctiuni tarilor care nu o implementeaza. De asemenea, sunt necesare masuri pentru a impiedica excluderea femeilor de pe piata muncii. E nevoie de un sistem de pensii egale, de mai multa protectie pentru femeile varstnice si de oportunitati de munca adecvate, in conditiile in care 60% din absolventii de facultati sunt femei’, a declarat europarlamentarul PSD.

Corina Cretu a pledat pentru intensificarea eforturilor menite sa elibereze Uniunea Europeana de intoleranta de gen si sa ofere femeilor sanse egale pe piata muncii si drepturi similare cu ale barbatilor la serviciile sociale.

‘Femeile in UE sunt remunerate in medie cu 16,2% mai putin decat barbatii, ceea ce inseamna ca o femeie trebuie sa munceasca 14 luni pentru a castiga cat un barbat intr-un an, avand aceeasi activitate profesionala’, se arata in Manifestul Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European. ‘Riscul saraciei le vizeaza in primul rand pe mamele singure, pe cele in varsta si pe imigrante. Feminizarea saraciei este determinata si de decalajul intre ratele somajului si de faptul ca femeile sufera cel mai mult din cauza locurilor de munca precare, aproape o treime lucrand cu timp partial, spre deosebire de 8% din barbati’, a declarat Corina Cretu.

Vicepresedintele PSD a solicitat si actiuni pentru o siguranta mai mare pentru femei, in conditiile in care criza economica a agravat toate tipurile de violenta impotriva acestora. Corina Cretu a cerut statelor membre sa ratifice Conventia Consiliului Europei pentru combaterea violentei impotriva femeilor si Comisiei Europene sa aiba in vederea transformarea acestei Conventii in Directiva. ‘In Europa, sapte femei sunt ucise zilnic si una din cinci a suferit cel putin o data violente fizice grave’, se precizeaza in Manifestul europarlamentarilor socialisti.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe