OraNoua.ro
Publicat în 23 septembrie 2015, 18:46 / 228 elite & idei

Corina Crețu a lansat o consultare publică privind obstacolele în cooperarea transfrontalieră

Corina Crețu a lansat o consultare publică privind obstacolele în cooperarea transfrontalieră

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a lansat luni, la Viena, o consultare publică la nivelul UE privind obstacolele încă prezente aflate în calea cooperării transfrontaliere.

Prin intermediul acestei consultări publice, Comisia Europeană va putea lua în considerare opiniile celor 185 de milioane de cetățeni ai UE care locuiesc în regiunile de frontieră cu privire la obstacolele cu care aceștia se confruntă în viața cotidiană, precum și sugestiile lor cu privire la modalitățile de depășire a acestora.

‘Mai mult de 10 miliarde de euro provenind din fondurile politicii de coeziune vor fi investite în regiunile noastre în perioada 2014-2020, pentru a promova cooperarea transfrontalieră. Însă finanțarea nu este suficientă și sunt convinsă că putem face mai mult. În cursul acestui mandat, Comisia intenționează să formuleze propuneri concrete pentru a rezolva chestiunile transfrontaliere care persistă și, în acest scop, avem nevoie de contribuția prețioasă a cetățenilor care se confruntă zilnic cu aceste obstacole. Contez pe dumneavoastră nu numai să participați în număr mare la această consultare, ci și să difuzați mesajul și să încurajați cetățenii, organizațiile și întreprinderile să răspundă’, a declarat Corina Crețu, potrivit unui comunicat transmis de CE.

Pentru a sprijini această inițiativă, comisarul european Corina Crețu a invitat cadrele superioare de conducere ale serviciilor sale din cadrul Direcției Generale Politică Regională și Urbană să contribuie la colectarea de informații și să promoveze, pe teren, avantajele programelor Interreg. Astfel, începând de luni și până la jumătatea lunii octombrie, funcționarii Comisiei vor vizita unsprezece regiuni de frontieră din Europa, pentru a se întâlni cu cetățenii și cu reprezentanții lor și pentru a examina bunele practici.

Consultarea publică se va desfășura pe o perioadă de trei luni, până la 21 decembrie. Ea vizează regiunile de frontieră interne ale UE, inclusiv frontierele cu Norvegia și cu Elveția. Concluziile inițiale vor fi publicate la începutul anului 2016.

Această consultare se înscrie într-un cadru mai larg de reexaminare a cooperării transfrontaliere, care cuprinde, de asemenea, un studiu științific privind ‘Reducerea obstacolelor juridice și administrative în regiunile de frontieră ale UE’ și o serie de ateliere cu participarea părților interesate, precum asociațiile, reprezentanții mediului academic, antreprenorii și alți actori din regiunile de frontieră.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe