OraNoua.ro
Publicat în 22 martie 2017, 20:46 / 301 elite & idei

Corina Crețu a subliniat necesitatea monitorizării implementării proiectelor majore, într-o întâlnire cu ministrul Valeca

Corina Crețu a subliniat necesitatea monitorizării implementării proiectelor majore, într-o întâlnire cu ministrul Valeca

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a avut o întâlnire la Bruxelles cu ministrul Cercetării și Inovării, Șerban-Constantin Valeca, discuțiile vizând stadiul implementării proiectelor cu fonduri europene.

Comisarul european a subliniat necesitatea monitorizării atente a implementării proiectelor majore strategice.

„În cazul tuturor proiectelor, mai ales a celor precum ELI-NP de la Măgurele, trebuie să evităm problemele avute în trecut și să asigurăm o utilizare cât mai eficientă a fondurilor disponibile. Comisia Europeană este pregătită să ofere asistență tehnică autorităților naționale”, a precizat comisarul european, conform unui comunicat transmis, miercuri, de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Înaltul oficial european a salutat alocarea a 60% din Programul Operațional Competitivitate către cercetare și faptul că, în cadrul Axei Prioritare 1 ,”Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor”, rata de contractare a proiectelor pentru perioada 2014 — 2020 este de 60%.

Totodată, Corina Crețu a amintit că toate cererile de plată pentru acest domeniu vor putea fi rambursate de către CE doar după ce autoritățile de management și control vor fi desemnate la nivel național, a menționat sursa citată.

În cadrul discuțiilor, ministrul Cercetării și Inovării a prezentat proiectul ALFRED, de cercetare fundamentală, subliniind că acesta reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. De asemenea, s-a discutat și pe tema salarizării cercetătorilor români.

„Comisia Europeană și eu, personal, am tratat cu maximă atenție această problemă și mă bucur că s-a găsit o soluție pentru a facilita participarea tuturor cercetătorilor din UE la proiectele de cercetare Orizont 2020”, a spus comisarul european Corina Crețu.

Fondul European de Dezvoltare Regională sprijină cu aproximativ 800 de milioane de euro cercetarea românească, prin Programul Operațional Competitivitate, amintește Reprezentanța Comisiei Europene în România.

ELI-NP este un proiect pan-european în care România găzduiește componenta cercetării fundamentale în domeniul fizicii nucleare, cu o contribuție totală a Fondului European de Dezvoltare Regională de 257 de milioane de euro, din care aproape 117 milioane de euro în perioada 2007 — 2013 și 140 milioane de euro între 2014 și 2020.

ALFRED este un proiect de cercetare fundamentală ce are ca scop să dovedească viabilitatea reactoarelor rapide cu plumb, ca sursă sustenabilă de energie. Bugetul necesar pentru construirea ALFRED este estimat la un miliard de euro. Incluzând toate activitățile de sprijin și infrastructura, bugetul total va fi de aproximativ 1,7 miliarde euro, indică sursa citată.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe