OraNoua.ro
Publicat în 8 iulie 2015, 16:18 / 158 elite & idei

Corina Crețu apreciază decizia Guvernului de alocare a 100 milioane euro pentru Inițiativa pentru IMM-uri

Corina Crețu apreciază decizia Guvernului de alocare a 100 milioane euro pentru Inițiativa pentru IMM-uri

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, apreciază decizia Guvernului de a aloca 100 milioane de euro din Programul Operațional Regional în favoarea Inițiativei pentru IMM-uri, care își propune să sprijine întreprinderile mici și mijlocii în vederea unui acces mai facil la finanțare, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES.

„Inițiativa pentru IMM-uri nu necesită co-finanțare din partea bugetelor naționale sau regionale. Fără a afecta bugetul național, Inițiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de muncă și creșterea economică în România”, a spus Crețu.

La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus că „Inițiativa pentru IMM-uri” va contribui la creșterea volumului creditelor acordate acestei categorii de firme, care are nevoie de sprijin și care joacă un rol important în economia oricărei țări.

„Aceste instrumente financiare, finanțate din fondurile europene alocate României, reprezintă un sprijin important pentru IMM-uri. În ultimii ani, contractarea finanțărilor europene a fost simplificată, iar accesul la fonduri a devenit mai facilă și din acest motiv, dar și pentru bunăstarea țării noastre, îi invit pe toți actorii din piață să se pregătească să utilizeze aceste instrumente financiare, respectiv să atragă fondurile europene, care reprezintă un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea economiei României”, a mai afirmat ministrul.

De asemenea, ministrul fondurilor europene Marius Nica a declarat că Memorandumul aprobat reprezintă o măsură constructivă, luată în beneficiul IMM-urilor, instrumentul financiar de tip garanție neplafonată combinând alocările naționale ale statelor membre cu resursele bugetare ale Uniunii Europene și cu resursele proprii ale Fondului European de Investiții și Băncii Europene de Investiții.

Guvernul a aprobat, miercuri, un Memorandum prin care se propune participarea României la instrumentul financiar de tip garanție neplafonată în cadrul Inițiativei pentru IMM-uri, a anunțat Biroul de presă al Executivului.


„Această Inițiativă combină alocările naționale ale statelor membre în cadrul fondurilor europene structurale și de investiții (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central în cadrul programelor Orizont 2020 și COSME și cu resursele proprii ale Fondului European de Investiții și Băncii Europene de Investiții”, a precizat sursa citată.

De asemenea, comunicatul Executivului menționa că evaluarea ex-ante realizată de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garanție finanțat din Programul Operațional Regional, sumă care poate fi constituită ca o contribuție FEDR din partea României la instrumentul financiar de tip garanție neplafonată din cadrul Inițiativei pentru IMM-uri.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe