OraNoua.ro
Publicat în 14 iunie 2017, 22:13 / 323 elite & idei

Corina Crețu: Cetățenii europeni așteaptă un răspuns la provocări precum globalizare, schimbări climatice și migrație

Corina Crețu: Cetățenii europeni așteaptă un răspuns la provocări precum globalizare, schimbări climatice și migrație

Cetățenii europeni așteaptă un răspuns european la provocări precum globalizarea, schimbările climatice sau migrația, iar orașele se află în avangarda acestui răspuns, a declarat comisarul european Corina Crețu, într-un mesaj video proiectat în cadrul conferinței „Jump to Smart. 1.0. România Orașelor Inteligente”, organizată, luni, la București.

„Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent precum globalizarea, schimbările climatice sau migrația. Cetățenii europeni așteaptă, pe bună dreptate, un răspuns european comun la aceste provocări și mă bucur că orașele se află în avangarda acestui răspuns european. Orașele sunt motoarele viitorului nostru european comun. Din acest motiv, Comisia Juncker a pus atât de multă energie în a acorda orașelor mijloacele necesare pentru a putea juca acest rol esențial. Acest lucru presupune crearea unei adevărate agende urbane pentru Uniunea Europeană”, a spus Crețu.

Ea a precizat că această agendă vizează să se asigure că orașele au un cuvânt de spus și că sunt implicate îndeaproape în elaborarea și implementarea politicilor Uniunii Europene.

„În special, inițiativa Orașe și comunități inteligente a Agendei urbane urmărește să sprijine proiectele avansate prin implicarea puternică a sectorului privat și, implicit, a cetățenilor. Aceste proiecte vizează provocări urbane cum ar fi tranziția energetică, mobilitatea urbană, calitatea aerului sau crearea de locuințe. UE furnizează fonduri pentru a sprijini proiecte promovate de orașe. În perioada 2014-2020, politica de coeziune va investi 100 miliarde de euro în zonele urbane din care aproximativ 15 miliarde euro gestionate direct de către orașe. În plus, programul Horizon 2020 a pus la dispoziție 430 milioane euro pentru inițiativa orașe și comunități inteligente. Mă bucur că orașele românești s-au alăturat acestui demers european. Este cazul orașului Constanța, care participă la proiectul Portis, ce testează soluții de mobilitate urbană durabilă în orașele portuare”, a mai arătat comisarul european.

Potrivit acesteia, este, de asemenea, și cazul proiectului Alba Iulia, care dorește să implementeze soluții novatoare, inteligente și compatibile în iluminatul inteligent, mobilitate inteligentă sau aplicațiile pentru promovarea turismului cum ar fi accesul liber la internet în spații publice.

„Este și cazul orașului București, unde proiectul Create caută soluții pe termen lung pentru decongestionarea traficului, iar proiectul Urban Wings, câștigătorii Agendei urbane, testează soluții pentru prevenirea și o mai bună gestionare a deșeurilor”, a precizat Crețu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe