Matei Bogdan
Publicat în 13 mai 2020, 10:57 / 45 elite & idei

Corina Crețu, despre ajutoarele umanitare trimise peste Prut: După 30 de ani de la ”Podul cu Flori”, între România și Republica Moldova s-a construit un ”Pod Medical”

Corina Crețu, despre ajutoarele umanitare trimise peste Prut: După 30 de ani de la ”Podul cu Flori”, între România și Republica Moldova s-a construit un ”Pod Medical”

Uniunea Europeană și România sprijină cetățenii Republicii Moldova în efortul lor de a depăși această perioadă dificilă generată de criza COVID-19. iar după 30 de ani de la ”Podul cu Flori”, între România și Republica Moldova s-a construit un ”Pod Medical”, a declarat europarlamentarul Corina Crețu (PRO România, S&D) marți seară, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune TVR Moldova.

“Rămânem împreună, la bine și la greu. Sângele apă nu se face! În intervenția mea telefonică de astăzi din cadrul emisiunii ”Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, am prezentat măsurile concrete pe care Uniunea Europeană le-a luat pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul român a făcut referire la suma de 140 de milioane de euro alocate de Uniunea Europeană tuturor țărilor din Parteneriatul Estic, prin Programul Regional de Asistență, precum și reorientarea a 87 milioane de euro din anvelopa bilaterală prevăzută de Cadrul Unic de Suport al UE pentru Republica Moldova în anii 2014-2017 si 2017-2020 pentru a sprijini necesitățile imediate ale sectorului de sănătate.

“Totodată, pe data de 22 aprilie 2020 Comisia Europeană a anunțat un pachet de asistență macro-financiară (OMNIBUS), în valoare de 3 miliarde de euro, destinat unui număr de zece parteneri din cadrul politicii de extindere și de vecinătate. Republicii Moldova i se vor oferi 100 milioane de euro din acest pachet, care va fi pus la dispoziție sub forma unui împrumut în condiții preferențiale”, a mai detaliat Crețu.

“Evident, sprijinul din partea Uniunii Europene nu se oprește aici și este un semn al coerenței parteneriatului și sprijinului la nevoie a cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Crețu.

România a trimis în Republica Moldova, pe 30 aprilie, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali într-o misiune umanitară de două săptămâni pentru a ajuta la combaterea pandemiei de coronavirus.

Ulterior, la 6 mai, în ziua în care s-au împlinit 30 de ani de la prima trecere liberă a Prutului, un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 a plecat din Piaţa Victoriei, din fața sediului Guvernului.

Echipamentele de protecţie, în valoare de 16,5 milioane de lei, trimise la Chișinău sunt formate din 3.000 de combinezoane de protecţie, 6.000 de măşti medicale, 6.000 măşti chirurgicale, 11.500 perechi mănuşi, 1.000 viziere şi 10 izolete.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe