OraNoua.ro
Publicat în 9 ianuarie 2013, 18:24 / 206 elite & idei

Corina Creţu: Discursul lui Laszlo Tokes e rupt de realitatea românească şi europeană a anului 2013

Corina Creţu: Discursul lui Laszlo Tokes e rupt de realitatea românească şi europeană a anului 2013

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a condamnat declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes privind proclamarea anului 2013 drept ‘anul autonomiei’.

‘Eforturile sale repetate de a specula problemele comunităţii maghiare într-o manieră naţionalist-demagogică nu oferă nici un răspuns problemelor reale ale cetăţenilor români de naţionalitate maghiară şi contravin eforturilor europene de aprofundare a procesului de integrare economică şi instituţională’, a declarat Corina Creţu.

‘România are nevoie – mai mult ca oricând de la Revoluţie încoace – de solidaritate şi dialog, pentru a închide rănile anului politic ce tocmai s-a încheiat şi pentru a demara atât de necesarul proces de relansare economică şi de dezvoltare. E regretabil că un membru al Parlamentului European, fost vicepreşedinte al acestui for, nu a înţeles încă faptul că actuala dezbatere europeană despre federalism nu are nicio legătură cu autonomia pe criterii etnice, cu exacerbarea naţionalismului şi a tendinţelor separatiste, ci este o încercare de răspuns la provocările crizei economice, sociale şi decizionale în plan european’, a subliniat vicepreşedintele PSD. Corina Creţu a criticat, de asemenea, încercarea lui Laszlo Tokes de a folosi discuţia publică privind modificarea Constituţiei României pentru a-şi promova obiectivele extremiste.

Vicepreşedintele Grupului europarlamentar socialist a condamnat ferm incitările lansate ieri, la Oradea, de Laszlo Tokes, cu privire la impunerea voinţei maselor, prin mişcări de stradă, pentru ca Ţinutul Secuiesc şi Zona Partium să fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special.

‘Discursul lui Laszlo Tokes se potriveşte ca nuca în perete cu realitatea românească şi europeană a anului 2013’, a menţionat europarlamentarul Corina Creţu, exprimându-şi speranţa că noul an va marca debutul relansării relaţiilor româno-maghiare pe baze mult mai sănătoase decât politicianismul promovat de Popularii Europeni.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe