OraNoua.ro
Publicat în 24 septembrie 2014, 17:48 / 159 elite & idei

Corina Crețu: Eu văd rolul meu ca un ambasador al Politicii Regionale în raport cu statele membre

Corina Crețu: Eu văd rolul meu ca un ambasador al Politicii Regionale în raport cu statele membre

Eurodeputata Corina Crețu a afirmat, luni, că rolul său va fi acela de „ambasador al Politicii Regionale” în raport cu statele membre, regiunile, societatea civilă și comunitățile locale și de a asigura „un dialog constant” cu statele UE.

Desemnată pentru a ocupa funcția de comisar european pentru Politici Regionale, Corina Crețu a asigurat, luni, după audierea sa în Comisiile de Afaceri Europene ale Parlamentului român, că toate statele membre ale UE „vor beneficia de același tratament”.

„Datoria mea ca și comisar european, dacă voi trece de aceste audieri, va fi aceea de a asigura relații foarte bune și un dialog constant cu toate statele membre, inclusiv cu România. (…) Este evident că toate statele membre vor beneficia de același tratament. Este un cod de conduită pe care toți comisarii europeni vor trebui să îl urmeze. Este, cred, în interesul tuturor statelor membre să îndeplinească toate criteriile care stau la baza acordării fondurilor europene pentru că aceasta este șansa fiecărui stat membru și a fiecărei regiuni să se dezvolte. Eu văd rolul meu ca un ambasador al Politicii Regionale în raport cu statele membre, cu regiunile și cu societatea civilă și comunitățile locale”, a spus Corina Crețu, luni, la București.

Ea a ținut să precizeze că noua Comisie Europeană are și un nou cadru legislativ care propune axarea „pe simplitate și pe orientare spre rezultate” astfel încât țările europene mai slab dezvoltate să beneficieze de sprijin.

„Va fi foarte important ca programele operaționale pe care fiecare stat membru le va depune să aibă, ca și criteriu de bază, crearea de locuri de muncă, generarea de alte afaceri.

După instalarea mea în funcție, voi lua fiecare dosar de țară și împreună cu serviciile de specialitate ale Comisiei vom analiza în ce măsură vom putea ajuta fiecare stat membru să-și îndeplinească condițiile pentru că, în viziunea mea, Comisia și noi ca și comisari trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi nu pentru a pedepsi statele membre, ci pentru a le ajuta, să asigurăm un nivel de dezvoltare echilibrat pentru toate statele membre. Deci, cele mai puțin dezvoltate să le ajutăm să se dezvolte, iar cele care au atins un nivel de dezvoltare, să le ajutăm să își mențină acest nivel de dezvoltare”, a susținut Corina Crețu.

În ceea ce privește România, aceasta a adăugat că, în opinia sa, s-a depășit etapa din 2011 care a condus „inclusiv la suspendări de plăți”.

„Comisia Europeană a stabilit atunci planul de acțiune și vreau să felicit autoritățile române pentru progresele pe care le-au făcut — de la 3% în 2011, la 7% în 2012, iar acum 39%”, a mai spus Corina Crețu.

Aceasta a ținut să sublinieze faptul că discuțiile din cadrul Comisiilor pentru Afaceri Europene au fost „constructive și utile”, fiind bazate pe prioritățile noii Comisii Europene în privința Politicii Regionale.

„Am vorbit despre însemnătatea Politicii Regionale pentru Uniunea Europeană, este una dintre politicile de succes ale UE, care are cele mai multe rezultate în ceea ce privește modul în care UE se poate, cu adevărat, apropia de viața oamenilor și cred că este responsabilitatea noastră comună, indiferent dacă ne desfășurăm activitatea la nivel național sau european, de a contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și de a contribui la recâștigarea încrederii cetățenilor în proiectul UE. Sunt bucuroasă că am trecut peste această etapă și, la 1 octombrie, voi avea audierea în Parlamentul European, care va consfinți acest proces de nominalizare a comisarului european”, a precizat Corina Crețu.

Eurodeputata le-a mulțumit colegilor săi din Parlamentul României și din Parlamentul European, precizând că nu a fost contactată de către președintele Traian Băsescu de la momentul propunerii sale pentru funcția de comisar european.

Corina Crețu va deține portofoliul Politică Regională în viitoarea Comisie Europeană, potrivit anunțului făcut în 10 septembrie 2014 de președintele ales al noului Executiv comunitar, Jean-Claude Juncker, care a prezentat într-o conferință de presă componența Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019.

Social-democrata Corina Crețu a fost aleasă europarlamentar în 2012 și a fost desemnată vicepreședinte al Parlamentului European, din partea grupului europarlamentar Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), al doilea ca mărime din legislativul european.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe