OraNoua.ro
Publicat în 28 octombrie 2015, 18:21 / 221 elite & idei

Corina Crețu: Fondurile structurale pot ajuta statele membre în integrarea în societate a migranților

Corina Crețu: Fondurile structurale pot ajuta statele membre în integrarea în societate a migranților

Fondurile structurale pot ajuta considerabil statele membre pentru a răspunde nevoilor pe termen scurt sau lung privind integrarea în societate a migranților și refugiaților, spune Comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, într-o scrisoare adresată ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica.

„Vă scriu aceste rânduri pentru a vă informa despre rolul pe care îl poate juca Politica de Coeziune în integrarea migranților și refugiaților. După cum bine știți, Comisia Europeană a depus permanent eforturi semnificative pentru a oferi un răspuns coordonat la nivel european în materie de migrație și refugiați. În acest sens, la data de 23 septembrie, președintele Juncker le-a prezentat șefilor de stat și de guvern o serie de măsuri operaționale concrete”, precizează Crețu, în comunicatul transmis sâmbătă AGERPRES.

Potrivit comisarului european, Fondul european de dezvoltare regională, de exemplu, poate cofinanța o gamă largă de acțiuni, de la crearea unor centre de primire, spitale mobile, furnizarea de apă și facilități sanitare, până la asigurarea infrastructurii sociale, de sănătate, educație, cazare și îngrijire a copilului; de la acțiuni de minimizare a izolării spațiale și educaționale a migranților, până la sprijinul acordat pentru înființarea de noi întreprinderi.

„Eficacitatea acestor investiții depinde, în mare măsură, de coordonarea lor cu măsurile de integrare socială și de ocupare a forței de muncă cofinanțate din Fondul social european”, afirmă Corina Crețu. Ea adaugă că „o serie de măsuri concrete sunt deja în curs de aplicare ca urmare a efectului direct al acțiunilor noastre colective”.

„De exemplu, aproximativ 220 de milioane de euro sub formă de sprijin din Fondul european de dezvoltare regională au fost redirecționați în Italia pentru a finanța facilități de primire și nave de patrulare și salvare. Dar se poate face mai mult. Suntem hotărâți să ajutăm statele membre să adapteze programele la noile circumstanțe, dacă acest lucru este necesar”, menționează comisarul.

Ea îl invită pe ministrul român să transmită propunerile în acest sens.

„Deoarece statele membre sunt cele care pot evalua ce tip de investiții sunt necesare, doresc să vă invit să ne transmiteți rapid, mie și serviciilor mele, propunerile dumneavoastră. Echipa mea se va asigura că veți beneficia de consiliere personalizată asupra investițiilor care pot fi finanțate, de sprijin pentru identificarea celor mai potrivite instrumente UE, precum și de ajutor în crearea unor pachete integrate. Vă rog să primiți asigurările mele că vom lua toate măsurile ca propunerile să fie adoptate cât mai repede posibil”, spune comisarul european.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe