OraNoua.ro
Publicat în 19 octombrie 2016, 12:46 / 215 elite & idei

Corina Crețu: Politica de coeziune dă rezultate, trebuie să rămână puternică și după 2020

Corina Crețu: Politica de coeziune dă rezultate, trebuie să rămână puternică și după 2020

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, afirmă că politica de coeziune dă rezultate, motiv pentru care trebuie să rămână puternică și după 2020.

„Cifrele vorbesc de la sine — politica de coeziune dă rezultate. Consider că această politică este necesară și că trebuie să rămână puternică, chiar și după 2020”, susține Crețu, într-un comunicat remis AGERPRES de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Potrivit unei evaluări independente publicate de Comisia Europeană, un sfert (25,1%) din totalul investițiilor guvernamentale din România, din perioada 2007 — 2013, se datorează politicii de coeziune a Uniunii Europene. Investițiile, în valoare totală de 15,4 miliarde de euro, finanțate prin Fondul european de dezvoltare regional, au fost realizate cu precădere în domenii precum: transporturi, sprijinirea companiilor, cercetare și protecția mediului.

În intervalul 2007 — 2013, politica de coeziune a ajutat la crearea a 35.000 de locuri de muncă, dintre care 13.000 în IMM-uri. Au fost, de asemenea, create 101 de start-up-uri, în timp ce 2.900 de IMM-uri au beneficiat de sprijin material prin Fondul european de dezvoltare regională.

În domeniul transporturilor, investițiile prin politica de coeziune au ajutat la construcția a 368 km de drumuri noi și modernizarea a altor 1.900 de kilometri. În același interval, au fost construiți 122 kilometri de cale ferată și alți 22 au fost modernizați.

În ceea ce privește domeniul cercetării, fondurile europene disponibile prin Politica de coeziune au ajutat la dezvoltarea a 570 de proiecte de cercetare și inovare, care au generat un total de 1.200 de locuri de muncă pentru cercetătorii din România.

La nivel european, principalele rezultate ale evaluării perioadei 2007 — 2013 sunt următoarele: un milion de locuri de muncă create, reprezentând o treime din crearea netă de locuri de muncă din întreaga UE în această perioadă, și un PIB suplimentar de 2,74 de euro pentru fiecare euro investit din pachetul politicii de coeziune, ceea ce înseamnă un PIB suplimentar estimat la o mie de miliarde euro până în 2023.

În comunicat se arată că această politică a adus beneficii tuturor statelor membre ale UE și le-a sprijinit în perioade dificile din punct de vedere economic. Prin această politică au fost realizate investiții în aproape 400.000 de IMM-uri și întreprinderi nou-înființate, politica de coeziune fiind un pilon al agendei UE pentru creștere economică și locuri de muncă.

Evaluarea a fost realizată de experți externi și a fost împărțită în 14 pachete de lucru tematice. În cursul evaluării au fost intervievați peste 3.000 de beneficiari și 1.000 de angajați ai autorităților de management, 530 de părți interesate au participat la 10 seminarii, 80 de organizații au răspuns la o consultare online.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe