OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2017, 20:00 / 269 elite & idei

Corina Crețu: România are la dispoziție, pentru investiții în transport, 5,1 miliarde euro fonduri europene; această șansă trebuie folosită la maximum

Corina Crețu: România are la dispoziție, pentru investiții în transport, 5,1 miliarde euro fonduri europene; această șansă trebuie folosită la maximum

România are la dispoziție pentru investiții în transport peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde euro din fonduri europene, a declarat comisarul european Corina Crețu, subliniind că această șansă istorică trebuie folosită la maximum.

„România are la dispoziție, în prezent, pentru investiții în transport, peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde din fonduri europene. Această șansă istorică trebuie folosită la maximum”, a spus Corina Crețu, subliniind necesitatea utilizării depline a fondurilor disponibile.

Conform unui comunicat al Reprezentanței din România a Comisiei Europene, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu l-a primit miercuri, la Bruxelles, pe ministrul român al Transporturilor, Răzvan Cuc. În cadrul întâlnirii cei doi au discutat despre stadiul implementării proiectelor din domeniu, finanțate prin intermediul politicii de coeziune.

Oficial european a subliniat beneficiile aduse de fondurile europene, ce au făcut posibilă extinderea și îmbunătățirea rețelei de transport din România, precum în cazul tronsoanelor Nădlac-Lugoj și București-Constanța, parte a coridoarelor trans-europene, prin renovarea a 301 km de infrastructură, iar în cadrul rețelei rutiere TEN-T, mai mult de 2.400 km de drumuri județene au fost reabilitați.

În cadrul discuțiilor, ministrul Transporturilor a prezentat angajamentul autorităților române de a finaliza investițiile în curs de desfășurare și de a asigura începerea noilor proiecte de transport. Printre acestea au fost menționate autostrada Sibiu-Pitești, centura de sud a Bucureștiului, calea ferată Radna-Gurasada-Simeria, cât și investițiile în alte coridoare trans-europene, precum autostrada Târgu-Mureș-Iași.

De asemenea, ministrul român a expus planul autorităților naționale pentru îndeplinirea condiționalităților ex-ante.

„Condiționalitățile ex-ante pentru transport nu sunt doar niște formalități. Am salutat adoptarea Masterplanului de Transport în 2016, însă mai sunt alte acțiuni din cadrul acestui plan care încă trebuie îndeplinite, precum reforma feroviară, contractele de performanță și consolidarea capacității administrative pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și pentru Căile Ferate Române. Am mare încredere că autoritățile din România și în special Ministrul Transporturilor vor depune toate eforturile necesare în acest sens”, a adăugat comisarul european.

În perioada de programare 2007-2013, aproximativ 5,1 miliarde de euro din Fondurile structurale și de investiții europene au fost alocate domeniului transporturilor din România. În perioada curentă (2014-2020), Programul Operațional pentru Infrastructură Mare beneficiază de o alocare de aproximativ 9,4 miliarde de euro din Fondul de coeziune și din Fondul european de dezvoltare regională.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe