Matei Bogdan
Publicat în 14 aprilie 2021, 09:29 / 98 elite & idei

Corina Crețu: România mai are la dispoziție fonduri din bugetul 2014-2020. Folosirea lor, cel mai bun argument că suntem pregătiți să folosim la potențial maxim banii din PNRR

Corina Crețu: România mai are la dispoziție fonduri din bugetul 2014-2020. Folosirea lor, cel mai bun argument că suntem pregătiți să folosim la potențial maxim banii din PNRR

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a atras atenția marți că România mai are la dispoziție sume substanțiale necheltuite din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, criticând faptul că autoritățile se concentrează exclusiv pe cele 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Până la accesarea sumelor pe care România le va avea la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență, e important să nu uităm că țara noastră mai are la dispoziție sume substanțiale necheltuite din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 – fonduri care pot fi folosite până în 2023. Din păcate, nimeni nu mai vorbește despre aceste oportunități pe care încă le avem și nu înțeleg de ce”, a scris ea, pe Facebook.

“Cred că e o întrebare legitimă: dacă nu am reușit să cheltuim 30 miliarde EUR în 7 ani (suma primită de România prin Cadrul Financiar Multianual 2014-2020), cum vom putea cheltui 30 de miliarde EUR (care ne revin prin PNRR) în 5 ani? Termenul-limită de folosire a banilor prin Mecanismul de Redresare și Reziliență este 2026. Cred că acum e bun moment să demonstrăm că putem crește substanțial rata de absorbție – măcar până la 92%, așa cum a fost cazul României cu ocazia Cadrului Financiar Multianual 2007-2014. Ar fi cel mai bun argument că țara noastră e pregătită să folosească la potențial maxim banii din PNRR”, a completat Crețu.

De altfel, Corina Crețu a afirmat luni că “începe o săptămână vitală pentru România” în contextul în care experții Comisiei Europene vor demara analiza Planului Național de Redresare și Reziliență trimis de Guvernul de la București.

Ea a indicat atunci că România poate primi un avans de 13%, reprezentând 4 miliarde de euro, în momentul aprobării PNRR de către Comisia Europeană.

În ce privește absorbția fondurilor europene din perioada 2014-2020, stadiul absorbției la data de 2 aprilie 2021 pentru programele finanțate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI), care cuprind și programele operaționale și dezvoltarea rurallă, este de 52,67%.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe