Adriana
Publicat în 20 septembrie 2017, 14:13 / 159 elite & idei

Corina Crețu: România riscă suspendarea unor finanțări europene

Corina Crețu:  România riscă suspendarea unor finanțări europene
+ Observator

România mai are două luni pentru a îndeplini cinci condiţionalităţi impuse de UE, altfel riscă să îi fie suspendate unele linii de finaţare. Comisarul European pentru politica regională, Corina Creţu, a făcut un apel către toate guvernele ţărilor membre să nu facă birocraţia accesării fondurilor mai stufoasă decât este. Comisarului european român a făcut aceste declaraţii la Cluj.
Comisarul European pentru politica regională, Corina Creţu, a făcut, la Cluj un bilanţ al exerciţiului financiar european care s-a încheiat. Ea a reiterat faptul că, în continuare, România are probleme legate de mediu.

“Cred că problema cea mai mare pentru perioada 2007-2015 s-a aflat pe mediu. România s-a aflat în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru faptul că nu tratează corespunzător această problemă uriaşă, care ţine de civilitaţie. Noi am încercat, 287 de municipii au beneficiat de investiţii în domeniul apei şi staţiilor de epurare. Cu ajutorul fondurilor europene s-au închis 300 de depozite ilegale de stocare a deşeurilor”, a spus Corina Creţu.

Pentru exerciţiul financiar curent, au fost introduse o serie de condiţii suplimentare numite condionalităţi ex-ante, menite a asigura Bruxelles-ul de faptul că banii europeni sunt folosiţi aşa cum trebuie în ţările beneficiare. România mai are la dispoziţie doar două luni pentru a îndeplini 5 dintre aceste condiţionalităţi, altfel riscă suspendarea liniilor de finanţare. Care sunt aceste cinci domenii, spune comisarul european Corina Creţu.

“România a îndeplinit 17 dintre aceste condiţionalităţi ex-ante, dar mai rămân cinci condiţionalităţi restante, despre care am vorbit săptămâna trecută în cadrul întâlnirilor mele cu Guvernul României şi cu miniştrii de resport. E vorba de transport, condiţionalităţi pe transport rutier, feroviar, achiziţii publice. Şi aici este, într-adevăr, o mare problemă pentru dumneavoastră, ştiţi foarte bine că achiziţiile publice afectează pe orizontală toate proiectele. Infrastructura în inovare şi cercetare – suntem pe punctul de a ridica această condiţionalitate ex-ante. În domeniul deşeurilor rămâne o problemă majoră şi a administraţiei publice”, a precizat comisarul European.

Nu doar România mai are de îndeplinit condiţionalităţi ex-ante, ci şi Spania, Italia sau Grecia. Corina Creţu a ţinut să facă un apel către guvernele statelor membre, inclusiv către cel al României să nu complice şi mai mult procedurile de accesare a fondurilor europene.

“Pe lângă faptul că noi avem, ca şi regulament, 600 de pagini. Pe lângă aceste 600 de pagini, am primit, în ultimii ani, întrebări despre modul în care se interpretează aceste regulamente şi iată că am făcut 2000 de pagini de ghiduri”, a dat exemplu comisarul european.

Corina Crețu crede că autoritățile române trebuie să facă toate eforturile pentru a beneficia de cât mai multe fonduri europene din categoria celor rezervate pe coeziune, deoarece bugetul Uniunii Europene dedicat exercițiului financiar viitor va fi sensibil mai mic după retragerea Marii Britanii. De asemenea, bugetul Uniunii va trebui să fie folosit pentru a face față unor noi provocări, precum cele ridicate de migrație, de securitatea internă și de cea externă. În acest context, ea a adăugat că trebuie lărgită baza bugetului Uniunii Europene, chiar dacă statele membre nu sunt prea încântate de această perspectivă.
http://www.rfi.ro/politica-97884-corina-cretu-avertizeaza-romania-conditionalitati-exante

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: #DigiContext, on air

PoliticLa mulți ani președintelui Emil Constantinescu!

EconomieBogdan Neacșu: Procesul de transformare şi modernizare a băncii avansează, cu focus pe digitalizare, pe simplificare şi pe o cultură organizaţională care pune clientul pe primul loc

ExternBogdan Aurescu: România speră să obțină sprijin financiar american pentru infrastructura care ar facilita transportul trupelor pe flancul estic al NATO

SocialCsibi Magor: Despre partea intunecata a ego-ului

EvenimenteCorina Popescu, Cosmin Ghiță: Dezbatem online ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialPetrișor Peiu: Monstrul cu două capete care zâmbește guvernanților, dar îi îngrozește pe româniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe